Willem Willems

Willem H.C.J. Willems 1921-1999

Naar aanleiding van de berichten in de media rond 7 mei 2020 vertelde Wim Willems voor de eerste keer aan zijn dochter, dat ook zijn vader daar gewond raakte. Waarop zijn kleindochter Wim adviseerde dat ook met onze Stichting te delen: 

Mijn vader is op 7 mei gewond geraakt op de Dam. De kogel is via een muur in zijn linkschouder gekomen. Hij woonde op de Nassaukade 121 in Amsterdam. Van beroep was hij meubelmaker. In de oorlog was hij in Katwijk tewerkgesteld door de Duitsers (helmplanten).

Hij is gelukkig niet zwaargewond geraakt. De kogel is namelijk tegen zijn sleutelbeen gekomen.  We weten niet waar de kogel is verwijderd. De kogel met de kapotte punt door de muur bewaren we uiteraard nog als aandenken binnen de familie.

*Noot: meerdere onderzoekers (TracesOf War en Mats Ros) hebben naar de foto’s gekeken en de meningen zijn verdeeld.

Samengevat: Dit lijkt geen ‘normale’ 9 mm patroon, die zijn veel korterHet is een lange kogel met bolle kop, hoogstwaarschijnlijk van een Hembrug-geweer. Ook wordt Carcano en Manlicher genoemd. De kogel is duidelijk schoongemaakt, en is nu blank metaal (met krassen). Het krom staan van de kop kan ontstaan zijn door het raken van een object; of dit een muur is geweest, of het lichaam is niet met zekerheid vast te stellen. 

Mei 2020

Views: 2875

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.