De brieven van Dora Budde, dochter van Herman Budde

Herman Budde (1916-1945) was één van de slachtoffers van de schietpartij op de Dam. Zijn weduwe Klasina Budde-Kok bleef achter met drie kinderen, en kreeg geen oorlogs-uitkering omdat haar man niet in oorlogstijd gestorven was (twee dagen na de bevrijding!) Affiche uitkeringGedurende haar leven heeft Klasina een dik dossier opgebouwd met haar brieven naar diverse instanties om erkenning en financiële hulp te krijgen. Iets waarbij ze van het kastje naar de muur gestuurd werd. Door geldgebrek was Klasina feitelijk gedwongen te hertrouwen. Uit dit huwelijk kwamen nog twee kinderen voort.

In 2004 deed Dora  een oproep in het tijdschrift Libelle om andere aanwezigen bij de schietpartij hun relaas te laten doen. De reactie’s die zij toen kreeg heeft ze na een aantal jaren aan de Stichting Memorial voor Damslachtoffers 7 mei 1945 ter beschikking gesteld. Na inzage zal de stichting dit materiaal aan het Stadsarchief Amsterdam of NIOD overhandigen. De brieven bevatten een schat aan ingrijpende verhalen van die noodlottige dag. Een dag die voor veel mensen een trauma hebben achtergelaten voor de rest van hun leven.

De Stichting probeert  met de schrijvers van de brieven, of hun familieleden contact op te nemen, om de getuigenissen verder uit te werken en eventueel via deze website te publiceren.

Gepubliceerde brieven:

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.