Gerrie Hielken-de Groot en Grietje Ploeger

Beste mevrouw,

Met veel interesse hebben wij uw verhaal gelezen over 7 mei 1945. Allereerst willen wij zeggen, dat wij het heel erg vinden, dat u op zo’n dag, wat een feestdag had moeten zijn, uw vader heeft verloren. Het verhaal van mijn moeder is weer heel anders. Zij en een vriendinnetje van haar waren op die dag vanuit Amsterdam-Noord naar de Dam gekomen omdat ze gehoord hadden, dat de Canadezen zouden komen. Ze waren alle twee 17 jaar, maar ze waren daar naar toe gegaan zonder iets thuis te vertellen. Tijdens het schieten is mijn moeder haar vriendinnetje, Grietje Ploeger, kwijtgeraakt. Mijn moeder riep nog naar haar, dat ze naar de Bijenkorf moest, omdat zij zag, waarvandaan geschoten werd.
plantsoenMijn moeder viel over iemand heen die geraakt was en daarna heeft ze Grietje niet meer gezien. Zij wist dat ze in Tuindorp-Buiksloot woonde, maar in haar schrik en later angst, dat er iets met Grietje gebeurd was, heeft ze nooit meer actie ondernomen, wat er precies gebeurd was. Pas afgelopen mei, met de herdenking, heeft ze dit aan ons, ik ben met 3 zussen, verteld. Ik heb toen aan haar gezegd dat er toch ergens archieven moesten zijn, waar wij iets konden nagaan. Namen of zo van mensen, die er ook bij betrokken waren. Misschien zou het mogelijk zijn, dat u iets door kan geven, of via iemand anders meer informatie kan komen en mijn moeder zo wat rust krijgt, want zij vindt deze onzekerheid steeds erger worden. U kunt haar ook eens bellen en misschien in een later stadium eens met haar afspreken om elkaar eens te zien.
Marjan Hielken
15 februari 2005

Naschrift: De dochter van Gerrie de Groot heeft bij de Gemeente navraag gedaan over Grietje Ploeger. Privacygegevens konden zij niet verstrekken, wel dat zij na de oorlog de Gemeente Amsterdam had verlaten. Dat was voldoende opluchting voor haar moeder. Mw Gerrie Hielken- de Groot overleed 13 mei 2014.
Uit ons onderzoek is gebleken dat haar vriendin Grietje Ploeger 8 december 1994 is overleden; zij kreeg 4 kinderen, 2 jongens en 2 meisjes. Zij hebben toestemming gegeven deze brief te publiceren.
De brief van Marjan Hielken is verkregen via de brieven van Dora Budde.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.