Frans J. van Dam

Via de dochter van Frans J. van Dam kwamen we in het bezit van enkele foto’s die hij maakte rondom 7 mei 1945 in Amsterdam.

altijd gewapende soldaten op straat
Hoogstwaarschijnlijk voor 7 Mei in het geheim genomen, Duitsers patrouilleerden over straat.
overgave vd Duitsers. in Amsterdam JPG
Arrestatie van 2 Duitsers op hoek Paleisstraat / Spuistraat. Dit is hetzelfde moment dat Coesel zijn foto maakte, en van wordt gezegd dat een van deze Duitsers zijn wapen trok, neergeschoten werd en waarna de Duitsers in de Grote Club het vuur openden. Nadien hebben we filmbeelden gezien waarin de Duitsers met de handen omhoog afgevoerd werden.
overgave vd Duitsers
2e foto van de arrestatie van 2 Duitsers op hoek Paleisstraat / Spuistraat.
wegvoeren van Duitsers na de bevrijdng 1945
Datum onbekend, waarschijnlijk 8 of 9 Mei. Afvoeren van Duitse krijgsgevangenen.

Op de foto van Coesel is rechts een groepje mensen te zien. Vermoedelijk staat daar ook de maker van deze foto’s tussen. Toen we zijn dochter vroegen of zij haar vader op die foto herkende, vertelde ze: “ Inderdaad, hij moet er tussen staan, hij was 17 jaar, het lijkt wel of er een paar van die jongens staan, waarschijnlijk is hij met vriendjes er naar toe gegaan. Een van hen zal papa zijn. Maar ja, allen een moeilijke winter overleefd, dus ze zijn allen mager en jong voor hun leeftijd.

1 Reactie

  1. Brigitta van Dam

    Ik ben blij dat de foto’s van mijn vader bewaard zijn en hopelijk kunnen ze een stukje verdriet wegnemen die er nog altijd is bij veel mensen. sterkte.

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.