Jan van der Wal

Op 7 mei 2015 schonk Corrie ons een doosje, gemaakt door Jan van der Wal (1921-2013). De ouders van Jan kwamen uit Friesland en trouwden in 1920 in Amsterdam. Jan was hun oudste en woonde met zijn ouders op de Nieuwendijk. Hij trouwde in Assen juni 1952 met Klaasje Folkers.

Corrie vertelt over Jan en het doosje.

7 mei 2015Nadat onze kinderen de deur uit waren kwam ik in contact met Jan en Klaasje van der Wal. Jan was een Amsterdammer in hart en nieren. Vaak en veel vertelde hij over zijn geliefde stad. Twee van onze kinderen woonden met hun gezinnen in Amsterdam. Daardoor maakte ik heel wat tochten door de stad. Door deze opgedane kennis kon ik Jan zijn verhalen goed volgen. Jan vertelde over het aanplakken van de biljetten ivm de februaristaking. Ook toen is er geschoten op de Dam en vielen er doden. Jan moest maken dat hij weg kwam, dat werd een zwerftocht door Nederland. Toch was hij de 5de mei terug in Amsterdam. Daarna volgde het drama op de Dam. Vaak heb ik het hem horen vertellen, alle keren huilde hij.  Jan kwam op de Dam toen er niet meer werd geschoten, hij heeft geholpen met het vervoeren van doden en gewonden. Voor hem was daarom ook 8 mei pas de dag van de bevrijding.Na het overlijden van zijn vrouw gaf hij mij het doosje, met een opdracht: geef het door. Het staat er duidelijk: 8 mei. Maar ja, doorgeven aan wie. Ik heb het doosje opgeborgen. Mijn man werd ernstig ziek. Ook Jan ging achteruit. Ze stierven kort na elkaar.

Na het overlijden van mijn man kwam ik bij de notaris. Daar lag het blad Vriendin met het verhaal van DoraIneens realiseerde ik mij: dat is het verhaal achter het doosje. Ik mailde naar de redactie van Vriendin, kreeg geen reactie. Doosje en verhaal raakte weer op de achtergrond. 

Begin dit jaar kreeg ik het blad opnieuw in handen en zag staan ‘herdenking 7 mei 2015’. Weer later bezocht ik jullie site: de zaal was al vol. Toch dacht ik: ik breng het doosje, opdracht van Jan, geef het door. Het leven van Jan en zijn vrouw was bewogen, vooral door de oorlog.

Gelukkig is hun doosje nu terug daar waar het hoort: in Amsterdam.

Hartelijke groet,
Corrie
Mei 2015

De stichting heeft het doosje van Jan van der Wal in dank aanvaard en heeft het overgedragen aan het Verzetsmuseum Amsterdam.

Views: 6756

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.