Gré Bouma-Hagemeijer

Gré Bouma-Hagemeijer *1939

40 Bouma-Hagemeijer
Mevrouw Gré Bouma-Hagemeijer benaderde ons met haar getuigenis naar aanleiding van een krantenbericht, maar zij bleek ook een van de briefschrijvers uit 2004 aan Dora Budde. Gré Hagemeijer raakte op 7 mei 1945 gewond door een schotwond aan haar been.

Mijn ouders hadden een melk- en kruidenierswinkel aan de Vinkenstraat 20 in de Jordaan. Het was maandagmiddag en de winkel was gesloten. We gingen naar de Dam om feest te vieren, mijn ouders en mijn zusje Annie. We hadden onze beste jurkjes aan, gemaakt van een fluwelen bloemetjes gordijn door de zusters van de Haarlemmerhout.
We stonden op de hoek van de Dam en het Damrak. Ik werd geraakt door een kogel. Iemand viel over me heen, die was dood. Mijn moeder werd in haar arm gebeten door iemand, om mij los te krijgen om een betere vluchtweg te bereiken.
Mijn been was open door de schotwond en ik heb nog lang op een bedje voor de deur van de winkel gelegen. Daar kreeg ik veel aandacht, ook van een jonge man die me steeds een dropje gaf. Jelle was ouder dan ik. Later ben ik met hem getrouwd. Mijn man is in 2002 overleden.
Op 7 mei 2016 was ik aanwezig bij de onthulling. Ik had het wel even moeilijk vooraan op de stoel te zitten waar ik bijna op dezelfde plek ben aangeschoten. Maar met mijn zoon had ik goede steun. Jullie hebben de dag waardig gemaakt. Nogmaals hartelijk dank.

Mei 2016

Bron: Stadsarchief Amsterdam Deze foto hangt bij Gré thuis aan de muur. Zij is het kleine meisje rechts, in het midden haar zus Annie.

Bron: Stadsarchief Amsterdam
Deze foto hangt bij Gré thuis aan de muur. Zij is het kleine meisje rechts, in het midden haar zus Annie.

Foto ontvangen via Mevrouw Bouma. Voor de deur van de Vinkenstraat, Mevr. Bouma op bedje, met haar zus er naast, in de deur opening hun moeder, met verband om de arm.

Foto ontvangen via Mevrouw Bouma. Voor de deur van de Vinkenstraat, Mevr. Bouma op bedje, met haar zus er naast, in de deuropening hun moeder, met verband om de arm.

Views: 6148

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.