Jaap Siebers

Jaap Siebers 1933-2013

‘In een dagboekje dat een huishoudster heeft bijgehouden over Jaap Siebers, een van de kinderen van het gezin waar ze werkte, zat ingevouwen een velletje met aantekeningen van Siebers uit 2004 waaruit blijkt dat hij aanwezig was bij de schietpartij op de Dam, zie hieronder. In het dagboekje zelf staat er niets over’, zo laat het Verzetsmuseum Amsterdam ons weten.

3 mei 2004
Nog nooit (deels) vertoonde TV-beelden gezien van de schietpartij door de moffen (Kriegsmarine) op 7 mei 1945 vanaf gebouw de Grote Club op duizenden mensen op de Dam.
22 doden en 120 gewonden. Het oude pierement, waar ik aldoor bij was, bestaat nog, mét kogels.
Nog steeds 7 mei 1945: er kwamen geen bevrijders, dus besloot ik hen over het Rokin tegemoet te lopen, juist toen het schieten begon! Dook het poortje van de Amrobank in naar de Nes en verbleef enige tijd bij ‘Jan de kapper’ tot ik via Harkema naar de O.Z. Voorburgwal terugliep naar huis. Wachten bij het oversteken Damstraat, waar nog werd geschoten.
Spannend voor een bijna 12-jarige, die in de hongerwinter veel lijken had gezien.
Vermoedelijk ben ik via de pontbrug naar huis teruggelopen, een fiets had ik niet.
Doppie maakte er geen vermelding van.

Jaap woonde aan de Ketelstraat 5-hs, hoek Hamerstraat en was de oudste van 3 kinderen van Hendrik Sjoert Siebers (1905-1979) en Sara Jacoba van Goethem (1906-1940).

Nadat Sara in maart 1940 overleed, trok de huishoudster Maria Noppe (1910-1983) bij het gezin in. Zij hield voor Jaap, zijn broertje Sjoert en zusje Marieke dagboekjes bij waarin ze de belangrijkste belevenissen noteerde en ook foto’s, tekeningen en andere zaken bijvoegde. Maria stond binnen het gezin bekend als ‘Doppie’, zoals zij door Marieke werd genoemd.

Vader hertrouwde in 1946 en uit dit huwelijk werden nog twee kinderen geboren.

Het dagboek, deze aantekening en portretfoto maken deel uit van de collectie Verzetsmuseum Amsterdam

Augustus 2021

Views: 1311

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.