Johannes Willem Straatmijer – Johannes

Amsterdam 30 april 1901 – Amsterdam 7 mei 1945

StraatmijerJohannes Willem Straatmijer, zoon van Hendrik en Anna Geertruida Stradmeijer, was marktkoopman in bloemen en planten, standplaats Lindengracht, waarschijnlijk ook op 7 mei 1945 op de Dam. Hij overleed  44 jaar oud, om 15.15 als gevolg van meerdere schotwonden.

Johannes was getrouwd met Henriette Catharina Jansen 1905-1977 en zij hadden 1 zoon; zij woonden in de 2e Nassaustraat 13-1.

Na het overlijden van haar man, hertrouwde zij met Evert Johannes Siebers 1901-1952

 

 

Bestuurslid Ludmilla van Santen heeft de afgelopen tijd contact kunnen leggen met de kleinzoon van J.W. (Joop) Straatmijer, en andere familieleden die zich meldden.

Mijn vader was enig kind, net zoals ik enig kind ben. Mijn vader en opa waren samen naar de Dam en hij was aanwezig toen zijn vader werd beschoten. Of hij daar stond met bloemen is mij niet bekend.

Een andere Joop Straatmeijer (1934) (de naam met extra letter E) reageerde op onze oproep via de Oud-Amsterdammer. Uit ons onderzoek is gebleken dat de vader van het slachtoffer en de grootvader van deze getuige, broers waren.
Zijn verhaal is uiteraard ook op onze website opgenomen.

Johannes Straatmijer was de buurman van Petronella Ruys-Altink die achter de bloemenkar schuilde en hoogstwaarschijnlijk achter zijn lichaam lag.

Marktkaart, bron: Stadsarchief Amsterdam

Marktkaart, bron: Stadsarchief Amsterdam

In onderstaande foto van Cas Oorthuys zien we dat na de schietpartij nog verpakte bloemen opgeraapt worden. Mogelijk is dit van de handel van Straatmijer.

Copyright: Cas Oorthuys, collectie Nederlands Fotomuseum

Copyright: Cas Oorthuys, collectie Nederlands Fotomuseum


Animatie van de totstandkoming van de naamsteen van Johannes via plaatseensteen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.