Mevrouw M.M.F. van der Neut

Mevrouw M.M.F. van der Neut 1931-2017

Ik woonde in de Van Oldenbarneveldstraat en was aanwezig op de Dam met mijn moeder en een vriendin en stond als 14 jarig meisje achter de afzetting op de eerste rij recht tegenover de ingang van het paleis, toen de Duitse militairen die boven op de Grote Club stonden op ons begonnen te schieten.

Terwijl er rechts van het paleis een tank van de Canadezen of zoiets, met rupsbanden die veel lawaai maakten, afgeladen met jonge vrouwen enz. verscheen en er een ware hel ontstond met dode mensen en granaten. We werden omver gedrukt door de menigte en ik lag boven op een fiets met velen lagen mensen over mij heen en was al gauw mijn moeder en vriendin kwijt. Waarschijnlijk ben ik juist door de fiets gered, ik had het erg benauwd en had schaafwonden. Overal vandaan werd geschoten. Mijn moeder was ik kwijt en dat was natuurlijk één en al paniek. Ik werd opgenomen door de menigte en meegesleept naar een café tegenover de Nieuwe Kerk waar we door een groot winkelruit van een café werden gedrukt en we even veilig waren.

Uitsnede van foto Wiel van der Randen. Een van de wagens van e Engelse verkenningseenheid Polar Bears was mogelijk voorzien van rupsbanden. De voorste 2 voertuigen reden in ieder geval met rubberen wielen.

Uitsnede van foto Wiel van der Randen. Een van de wagens van de Engelse verkenningseenheid Polar Bears was mogelijk voorzien van rupsbanden. De voorste 2 voertuigen waren Humbers, deze reden met rubberen wielen.

Juli 2015

Views: 5083

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.