Rapport N.B.S. A.G. Goedemans

C.D.R.-C           10-5-1945

Betreft Incident Dam.

Rapport N.B.S. Districtreserve Centrum, Sectie 3

Maandag j.l. 7 mei 1945 te 14:45 uur kreeg ik opdracht mij met de Sectie te melden bij den Comm. D.R. om te assisteren bij de afzetting van de Dam. Te 15 uur afgemarcheerd via de Staalstraat en de Doelenstraat naar het Rokin. Te 15:10, ter hoogte van de Rotterdamsche Bank op het Rokin vielen enkele schoten. De burgers die op ‘t Rokin voor mij waren, stoven uiteen.

BS liggen op Rokin

B.S. rukt op over Rokin. ©NIOD

Ik gaf de Sectie bevel tot verspreiden en dekken. De schoten herhaalden zich, nu echter in veel grooteren omvang en werden waarschijnlijk gelost uit een machinegeweer, dat opgesteld was op den Dam, in de Incassobank of in het perceel van het Ersatzcommando der Waffen SS.

Ersatzkommando der Waffen SS op de Nieuwendijk / Hoek Dam.

Ersatzkommando der Waffen SS op de Nieuwendijk / Hoek Dam.

….

De schoten vielen dichterbij en sloegen bij ons in en floten om ons heen. Daarop gaf ik bevel “Sten in aanslag en Vuur”.

Ca 15.15 uur bevel tot grootere spreiding en oprukken langs de huizen naar de hermietenstraat. Het vuren van de Dam ging voort. Een man gaf geen gehoor aan mijn bevel en bleef liggen; gaf opdracht hem in de huizen te slepen. Hij was getroffen, hetgeen ik al meende te zien toen hij op de uiterste rechterflank lag. ter hoogte van “Blikman en Sartorius” (Rokin 17) verschenen zeer veel N.B.S. ers. Uit de Kalverstraat klonken schoten. Op het oogenblik, dat de Sectie zich bij Peek en Cloppenburg en Blikman en Sartorius  bevond op den Dam, heb ik het bevel overgedragen aan den Gr.C. Kuyer en ben zelf gaan kijken op de Vijgendam. De schoten vielen steeds meer en troffen burgers, die zich aan de rechter zijde van den Vijgendam bevonden.

Heb mij daarna gemeld bij den C. D.R.-C. die vertelde, dat de Duitschers vuurden vanuit de Groote Club en het Ersatzcommando. Ik meldde hem, dat ik op het Rokin was met de sectie. Te 15.25 gemeld, de heele sectie bij den C. D.R. Kreeg opdracht, de manschappen in het steenen gebouw ter concentratie op de trappen te houden. Wij bleken echter 3 man te mankeren. te weten Gr. C. J.Bobeldijk, W. Bobeldijk en L. van Eikeren. Te 15.35 melde zich W.Bobeldijk; beval hem naar het steenen gebouw te gaan. Te 15:45 uur naar J.Bobeldijk wezen informeren. De arts, die hem eerste hulp verleende, vertelde dat hij slechts shock had, omstanders vertelden, dat hij wel ernstig gewond was en vervoerd naar het B.G. Tusschen 16.00 en 16.30 opgebeld B.G., vernomen Bobeldijk gesuccombeerd.[red: = bezwijken/overlijden]

Te 17:30 afgemarcheerd naar de Plantage M.G. Te 18.30 verscheen van Eikeren op de Plantage M.G. met een reeds verbonden schotwond in zijn R.hand, en blessures aan zijn gezicht, opgeloopen op den hoek van Dam en Rokin bij Peek en Cloppenburg, naar zijn eigen zeggen, tijdens het passeeren der Grune Polizei. Hij zag dat zij aanlegden en op hem gevuurd hebben, terwijl hij op hen vuurde.

Amsterdam, 9 mei 1945

De Sectiecommandant

w.g. A.G.Goedemans

AAN: D.C.-C           C.-D.R.-C

Views: 9762

2 Reacties

  1. johan (Auteur bericht)

    Ze vertrokken vanaf de Plantage Muidergracht via de Staalstraat Doelenstraat naar het Rokin, richting Dam

    Reageren
  2. Arthur Rebattu

    Deze locatiecommandant van de BS bij De Dam heeft er later nog een aanvullend rapport over gestuurd, waarin hij de oppercommandant C.F.Overhoff dringend vraagt de Duitse eenheden die op de menigte schoten te separeren en te onderzoeken wie zich van hen aan deze “oorlogsmisdaad”hadden schuldig gemaakt. Overhoff heeft dat echter genegeerd.

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.