Trouw 7 mei 1945

7 MEI TROUW KORT VOOR SCHIETEN
Trouw 7 mei bericht van kort voor schietpartijDE CANADEEZEN IN AMSTERDAM.

(Van onzen eigen verslaggever.)

Hedenmiddag te half een zijn de eerste Canadeezen Amsterdam binnengetrokken.

Het was een overweldigend gezicht: de eerste Engelsche tanks op den Dam. Dank zij de perskaart konden wij meerijden. Van den Dam ging het via Rokin. Vijzelstraat, Vijzelgracht, Nassaukade naar den Amstel. De bevolking was volkomen verrast! De menschen vlogen de huizen uit en juigden den Britten toe. De tanks behoorden tot de 40ste Verkennergroep. Hun kenteeken was „De IJsbeer”. De groep bestond uit vier tanks van zeven ton met een 3.7 anti-tank kanon. Verder reed mee een verslaggever van B.B.C., een Canadees. De commandant van de tank vertelde ons dat zij uit Otterloo kwamen. Er waren weinig Duitschers op den weg. Alleen de Germaansche S.S. verdedigde zich fanatiek. De bevolking was overal even enthousiast, maar Amsterdam was overweldigend, aldus de commandant.
Verder vertelde hij, dat de toestand in Duitschland afschuwelijk was, zij waren geweest in Kleef en Emmerik. „Hoe was het met de steden daar?” vroeg ik hem. “Kleef is all flat”. „En de menschen?” … ”There are no people”. „Wanneer komt de hoofdmacht nu?” “Tomorrow”  ..Morgen”. Vandaag zullen ze komen tot den omtrek van de stad en morgen binnentrekken.

Verder meerijden mochten we niet. Ze gingen terug naar Utrecht om morgen terug te komen. Zeer enthousiast waren ze over het “Welcome Friends” van ons bevrijdingsnummer, dat wij hun aangeboden hebben.

 

Trouw 7 mei bericht tijdens begin schietpartijTrouw 7 mei bericht tijdens begin schietpartij.
S.S. SCHIET OP DEN DAM.
Juist voor het afdrukken der krant bereikt ons het bericht, dat de Germaansche S.S. op het Geldkantoor weigert zich te laten ontwapenen en schiet op de menschen. Enkele gewonden worden ons gebouw voorbij gedragen. Voor zoover thans bekend, vielen er geen dooden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.