Antonius Lavertu

Antonius Lavertu *1923 — †2017

Toon Lavertu woonde met zijn ouders en oudere zus in de Marco Polostraat. Gedurende de oorlog heeft hij geprobeerd om met een groepje vrienden naar Engeland te gaan. In de Pyreneeën werd hij echter door de Duitsers opgepakt en naar Parijs afgevoerd waarna hij in de Arbeidseinsatz werd ingezet. Hij wist daaruit te ontsnappen en kwam na vele omzwervingen bij weer familie in Amsterdam terecht. Een vriend die samen met hem werd op opgepakt heeft hij nooit meer weerzien.

fi-leijnsOp het eind van de oorlog was hij nog in Amsterdam en aanwezig bij de schietpartij op de Dam, 7 mei 1945.
Toen het schieten begon wist hij dekking te zoeken bij het draaiorgel ‘t Snotneusje, achter een lantaarnpaal, en zag dat de Duitsers met twee mitrailleurs vanuit de Groote Club schoten.

Tijdens het schieten heeft hij vele doden en gewonden om zich heen zien vallen. Uiteindelijk wist hij naar familie te vluchten.

werkLavertuJacobus Lavertu 1882-1941, broer van zijn vader, was oprichter van Lavertu-steenhouwers, een bedrijf in grafstenen in Amsterdam. Antonius werkte vanaf zijn 14e in het familiebedrijf. In juli 1945 verhuisde het gezin terug naar Zandvoort en startte Toon met zijn vader daar een eigen familiebedrijf. Voor de gemeente ontwierpen zij de Algemene Begraafplaats in Zandvoort en maakten 99% van de graven, zoals het familiegraf waarin slachtoffer Hendrina Louisa Koper-Frank is begraven.

Juli 2015

Views: 5624

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.