Willemina van der Pluijm

Willemina Frederika van der Pluijm 1920-2010

Mijn moeder was van beroep o.a. corsettenmaakster en hoedenmaakster en heeft meerdere werkgevers gehad in Amsterdam en Zaandam. Tijdens de oorlog is ze getrouwd geweest en woonde in de Jordaan. Op 7 mei 1945 stond ze aan de kant van de Bijenkorf op het plein toen de beschieting begon en zij is toen tegen de vluchtende mensenmassa in gerend, ik denk richting Rokin, zij kwam nog langs de kinderwagen die op foto’s te zien is midden op het plein, zij heeft erin gekeken maar deze was leeg en is toen doorgerend en met omwegen thuisgekomen.

Na de oorlog heeft ze een korte flirt gehad met een Canadese militair maar zij wilde niet naar Canada emigreren en is ze in 1947 getrouwd met mijn vader Abraham Roelof Schaut 1918-1983.

Voor de oorlog in ‘38 voor zijn dienstplicht. Kort daarna werd hij opgeroepen voor de mobilisatie en heeft ook in de 5-daagse oorlog gevochten tegen de Duitsers bij Den Haag. Na de capitulatie is hij in het verzet gekomen in de omstreken van Landsmeer, Zaandam en Waterland. Na de oorlog is hij een korte tijd in dienst gebleven. En heeft toen zijn burgerleven weer opgepakt. De Oudheidkundige Vereniging Landsmeer plaatste in ‘De Croosduyker’ een groot artikel over hem.
artikel als PDF (vanaf pagina 12)

Roel Schaut

Mei 2022

Views: 1277

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.