Frits Lemaire

Screen Shot 2015-03-03 at 19.09.22Frederik Louis (‘Frits’) Lemaire (1921 – 2005) was een Nederlandse cameraman, fotograaf en handelaar in niet-westerse kunst.

Frits begon zijn loopbaan in de filmindustrie als belichtingsassistent bij de opname van de bioscoopfilm ‘De ballade van de hooge hoed’ (1937)

Hij was in de oorlog betrokken bij het vervalsen van persoonsbewijzen, hoorde bij de kring van Gerrit Jan van der Veen. In 1942 heeft hij vier en een halve maand gevangen gezeten in het huis van bewaring aan de Amstelveenseweg. Door bemiddeling van een Duitse klant van de vader van Frits kwam hij vrij.

Hij werd door zijn oudere collega Emil van Moerkerken gevraagd om, samen met andere leden van ‘de Ondergedoken Camera’ op 7 mei 1945 een reportage te maken over de aankomst van de bevrijders. Aanvankelijk ging hij naar het Centraal Station, maar aangezien daar op dat moment niets gebeurde ging hij naar de Dam. Hij bevond zich bij het podium voor het Paleis, dicht bij de Grote Club toen hij zag dat een Duitse militair een machinegeweer opstelde achter het prikkeldraad.

richtingbijenkorf

Foto gemaakt door Frits Lemaire vanonder het podium. Collectie Maria- Austria Institute.

Gedurende de daaropvolgende schietpartij heeft hij dekking gezocht onder het podium. Onder andere in de documentaire van René Kok, uitgezonden door AT5 doet hij zijn relaas over de schietpartij.

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.