Pieter Arie Maljers

Pieter Arie Maljers *1920

Screen Shot 2016-02-06 at 19.25.42Piet Maljers is aan het woord in het interview met Joop van Zijl, in 1980. Piet woonde in Noord, op de Meteorenweg 162 huis en raakte op 7 mei 1945 gewond.

 Ik stond op de hoek van de Nieuwendijk, toen ze begonnen te schieten vanaf de Groote Club. Ik heb eerst nog wat mensen geholpen om naar Woltering binnen te brengen. Midden op de Dam stond een lege kinderwagen. Samen met stamkaarten, persoonsbewijzen en schoenen hebben we die weggebracht. Toen werd er weer geschoten.

Daar waar toen de WaffenSS zat ben ik door een ruit naar binnen gesprongen. Toen ik dacht dat het afgelopen was, ging ik daar weg maar werd alsnog beschoten. Ik werd van achteren geraakt bij mijn bil en kreeg een kogel door mijn lies, die aan de voorkant er weer uit kwam. Ik liep naar Woltering, woninginrichting op de Nieuwendijk en daar hebben ze me verbonden. Toen hebben ze me met een bakfiets overgebracht naar het Binnengasthuis. Van de Canadezen heb ik niets gezien. Bij het Paleis waren ze bezig een platform te maken, waar het de bedoeling was om een defilé af te nemen. Tot 17 mei lag ik in het ziekenhuis. De bloedvaten waren geraakt en daar ben ik uiteindelijk 12 keer voor geopereerd. Ik kan nog steeds moeilijk lopen. Ik ben voor een Rijksbetrekking, voor een Gemeentebaan en voor de NDSM afgekeurd.

Ter compensatie konden we 25 gulden halen bij de Diamantbeurs, maar omdat ik was opgenomen in het Wilhelmina Gasthuis en niet kon werken, werd gelijk die 25 gulden weer stopgezet. Die kregen we niet.

Tot 1972 heb ik altijd proberen te werken, zwaar werk in de scheepsbouw, maar heb nu een uitkering. Een hekel aan Duitsers heb ik niet. De jongeren kun je het niet kwalijk nemen en hen die dit op hun geweten hebben zijn wellicht dood. Ik kan het nu na 35 jaar meemaken, ik leef nog.

In 1980 vertelde Piet zijn ervaringen aan Joop van Zijl in het herdenkingsprogramma  De bevrijding van Amsterdam met o.a. Hedda van Gennep.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.