Fred Neerincxs

In de Au Courant Jaarboek 2005  Vereniging van Kranten- en Tijdschriftenverzamelaars is onderstaande getuigenis van Fred Neerincxs gepubliceerd. Op 7 mei 1945 was Fred 18 jaar oud.

Fred Neerincxs: “het gonsde overal dat de bevrijding nabij was en iedereen wilde “daarbij” zijn. Ik liep via de Admiraal de Ruyterweg richting stad, op weg naar de Dam. Overal waren Duitse soldaten ( met name Grüne Polizei) en Nederlandse landwachters te zien die het wapen nerveus in de hand hielden. Ook de B.S. was hier en daar zichtbaar vertegenwoordigd; vaak politie met armbanden om. Via de Leidschestraat en het Spui kwam ik op de Nieuwezijds Voorburgwal en liep tussen de toenmalige centrale van de PTT (rondom afgezet met prikkeldraad) en het Paleis door. Hier schoot ik m’n eerste foto. Ik was in bezit van een kleine Tsjechische camera waar papieren filmpjes inzaten.

foto1-www
Ik fotografeerde Duitsers in een open DKW die door B.S. en de politie werd aangehouden en ontwapend. Daarna liep ik langs de Oude kerk de Dam op. [red: Nieuwe Kerk] Het was stampvol met mensen, vooral rond enige Engelse verkenningswagens van het merk Humber was de sfeer was vrolijk en ontspannen. Toen die Engelsen wegreden, stapten leden van de Grüne Polizei die in twee open vrachtauto’s waren gearriveerd en naast de Engelsen stonden uit en probeerden het aanwezige publiek te verspreiden.

foto2-www
Dit ging schijnbaar niet snel genoeg naar de smaak van de “heren”. Een van de Duitsers schoot in de lucht, dit is ook de reden waarom deze foto bewogen is.

Naar aanleiding hiervan opende de Kriegmarine vanuit de Grote Club het vuur op het publiek. Dit schot is dus, volgens mijn visie, het sein geweest waarop de tumultueuze schietpartij uitbrak. Ik ben over de Dam weggekomen naar het Beurspoortje. Met enige B.S.’ers en anderen sloegen wij de glazen deur in en zochten dekking in de uurwerkhandel die daar gevestigd was.

foto-www
De BS vuurde op de Grote Club (gefotografeerd vanuit mijn positie in de uurwerkhandel). De gehurkte man is een BS ‘er met zijn stengun. Enige tijd later kon ik via het Rokin (ik raakte op de vlucht gewond aan mijn hand) wegkomen.

foto4-www
Ter hoogte van het Koningsplein richting Spui fotografeerde ik nog enige B.S.’ers die de omgeving afgesloten hadden en werd door de B.S. afgeleverd bij het toenmalige Binnengasthuis waar nog meer gewonden zaten. Achteraf bedenk je dan dat je een hachelijk avontuur hebt meegemaakt”

bron: www.vktv.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.