Jan Goede – Jan

Landsmeer 2 juni 1876 – Amsterdam 7 mei 1945

Jan_Simonszoon_Goedewww

Jan Goede werd in Landsmeer geboren op 2 juni 1876. Hij overleed op 7 mei 1945 op 68 jarige leeftijd op de Dam in Amsterdam tengevolge van een beschieting door leden van de Duitse Kriegsmarine vanuit de Groote Club. Hij was koopman in eieren. Hij had zijn woonhuis en eierpakhuis aan het zgn. Tuinpad, de huidige van Beekstraat nummer 8. Het huis werd na de watersnoodramp in 1916 gebouwd. Hij was de eerste Landsmeerder die een telefoonaansluiting kreeg onder nr 1.

Els Verweij-Goede, die 8 jaar oud was toen haar grootvader werd doodgeschoten op de Dam herinnert zich het verdriet van haar ouders en grootmoeder. Grootvader Jan Goede was op zijn fiets, die hij gedurende de oorlogsjaren had weggestopt, naar Amsterdam gegaan om de intocht van de Canadezen mee te maken. Klaas Janszoon Goede, Els vader, moest zijn vader identificeren. Opa Goede werd opgebaard in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Bron:  Gouden Oorlogsherinneringen

Aanvulling hierop door haar oudere zus, Mw Margaretha C. Gortva-Goede *1930:
Mijn grootvader was koopman in eieren, zijn eierhandel was ook internationaal. In de oorlog legde hij ook de binnenlandse handel stil. Hij had een brede belangstelling en was er bij toen de Duitsers Amsterdam binnentrokken.

Zeven mei 1945 wilde hij de komst van de Canadezen zien. Daarom ging hij naar Amsterdam. Jan Goede was op de Dam, en werd daar doodgeschoten.”

politiediossier Goede7mei
Verslag uit politiedossier bureau Warmoesstraat, 7 mei 1945:
16.00 Brengt Hans Stoete, woont Marnixstraat 401, vanaf den Dam, per driewieler, Jan Goede, geb te Landsmeer 2-6-1876, eierenkoopman, woont Van Beekstraat 8 te Landsmeer. Deze persoon is op den Dam aangeschoten en geeft geen teeken van leven meer. G.G. en G.D. gewaarschuwd. Telex in viervoud verzonden. Off. Van Dienst in kennis gesteld, die voor bericht aan familie zou zorgdragen.
17.45 Goede wordt door G.G. en G.D. weggehaald en overgebracht naar [Binnen] Gasthuis
Verslag Politiedossier, 8 mei 1945:
10.15 Wordt de Fouilleringen, gen. in mut. 16 uur van vorig rapport, door de zoon Klaas Goede, 44 jaar, won. Dorpsstraat 66 te Landsmeer, afgehaald.“

Toen Jan Goede Simonszn niet thuis kwam, is Klaas Goede *1900, zijn tweede zoon, hem gaan zoeken. Hij vond zijn vader in de Zuiderkerk. De Zuiderkerk was in de hongerwinter ingericht als mortuarium. Die dag was ik in het Zuideinde te Landsmeer aan de Amsterdamse kant van het dorp. Vader was er ineens met de fiets, hij kwam uit Amsterdam. Hij zei: ‘Ik zou maar naar huis gaan, want Opa is doodgeschoten op de Dam. Ik heb hem gevonden in de Zuiderkerk.’

Hans Stoete heeft mogelijk een achtergelaten driewieler op het plein gebruikt om het lichaam van Jan Goede naar het politiebureau te brengen. De foto’s laten zien welke fiets mogelijk gebruikt zou kunnen zijn. Foto: J.W. Hofman, Stadsarchief Amsterdam

Later (na enkele dagen?) hebben Klaas en zijn jongste broer Gerard Ferdinand (1914 -2004) hun vader geïdentificeerd in de Nieuwe Kerk. De lijken lagen in witte lakens op de grond. Dat heeft Gerard kort voor zijn dood aan zijn neef Jan *1936 verklaard.
Klaas en Gerard hebben hem op een handkar naar huis gebracht.”

 Op de Verklaringen van Overlijden staat dat Jan Goede is gedood door meerdere schotwonden, waaronder een schotwond in het hoofd.

Mw M.C.Gortva-Goede: “Wij weten dat er ook een kogel door zijn jas is gegaan. Later, toen Opa was opgebaard in zijn huis, heeft Ineke (Catharina Gerarda Huber-Goede *1940,  dochter van Klaas) één, resp. het, kogeltje gezien. Het kogeltje was cylindrisch, ongeveer 3 cm lang. (Dit kogeltje is niet meer in ons bezit, we hebben er ook geen foto van). Zelf heb ik nog weer later de gereinigde jas gezien, met een ongeveer 3 mm groot kogelgaatje in de rug.”

Achternicht Goede: “Het summiere verhaal, meer de vermelding van het feit, dat ‘ome Jan’ (Jan Goede, broer van mijn grootvader) na de bevrijding op de Dam door de Duitsers doodgeschoten was, is in mijn jeugd rond bevrijdingsdag geregeld verteld. Mijn ouders (geboren in 1918 en 1924 en nog in leven) vullen aan dat Ome Jan in zijn rug was geschoten, de kogel is teruggevonden verknoedeld in zijn stropdas, vezels van de das stonden naar buiten. Zijn oomzegger was mw Guus Goede.”

Jan Goede Szn is begraven op de Algemene Begraafplaats in Landsmeer, na een korte samenkomst onder leiding van Ds. Binnema ten huize van de familie.

Familie Goede heeft meer leden verloren aan de oorlog (Bron Familieboek via Alexander Bol genaamd Goede szn):

De oudste zoon van Jan Goede en zijn vrouw Geertje Kalf was Simon, geboren te Landsmeer op 3 september 1899 en ongehuwd. Tijdens de bezetting stond hij op de bres voor de vrijheid van de jeugd in velerlei vorm. Zijn bijnaam in het verzet was “oom Tom”. Wegens zijn aandeel in het ondergronds verzet moest hij in het voorjaar van 1943 onderduiken in de Achterhoek, waar hij echter toch op 1 mei 1944 door de SD werd overvallen en gevangen genomen, zodat hij via Oraniënburg werd weggevoerd naar het gevangenkamp Ravensbrück. In april 1945 werden hij en anderen door de Russen bevrijd, maar Simon Jansz Goede overleed door uitputting op 24 juni 1945. Zijn naam wordt genoemd op het monument in Zelhem.

Jan’s halfbroer Lucas (1859-1943), zoon uit vaders eerste huwelijk, verloor ook zijn zoon: Simon Lucas, geboren te Landsmeer op 24 november 1890. Hij nam actief deel aan het verzet waarop hij gevangen genomen werd en op transport gezet naar kamp Vught. Later werd hij overgebracht naar Neuengamme bij Hamburg, alwaar hij overleden is op 20 oktober 1944. Zijn moeder stierf in Landsmeer 2 dagen later.

Simon en Simon Lucas worden beiden genoemd op de website van de Oorlogsgraven Stichting.

overlijdensadvertentie

Afstammelingen van Jan Goede waren aanwezig bij de onthulling van het Memorial op 7 mei 2016:
Zijn kleinkinderen Greetje – Margaretha Catharina Gortva-Goede (1930), Miep – Wilhelmina Diderica Goede (1931), Jan – Jan Nicolaas Goede (1933), Els – Else Martina Verweij-Goede (1936), Ineke – Catharina Gerarda Huber-Goede (1940), Piet – Pieter Simon Goede (1945), Jan – Jan Gerard Goede (1936), Annette – Annette Halstead- Goede (1949)
En de achterkleinkinderen Klaas Jan en echtgenote, Henk en Arnold.

In het najaar 2020 is de beschadigde naamsteen van Jan Goede bij het graf geplaatst. Foto door de familie ter beschikking gesteld

Op initiatief van kleinzoon Pieter werden op 6 november 2023 Stolpersteine geplaatst voor de woning Van Beekstraat 8 in Landsmeer ter herinnering aan Jan en zijn zoon Simon.

Foto (c) Mirko Marseille/Stichting Stolpersteine

Animatie van de totstandkoming van de naamsteen van Jan via plaatseensteen.nl

Views: 16405

4 Reacties

  1. T.M. Voskuilen

    Mijn moeder, Hanny Trap, herinnert zich Oom Jan nog goed. Gedurende de oorlog mocht zij, op weg om eten te halen voor het gezin, dat in Bussum woonde, bij Oom Jan overnachten, alvorens de volgende dag de terugtocht te aanvaarden. Zij is altijd zeer gastvrij onthaald door Oom Jan en zijn vrouw. Zo kreeg zij ook te eten: broeder met roomboter, een ware tractatie gedurende het laatste oorlogsjaar.

    Reageren
    1. Hans Goede

      Broeder met roomboter! Een familie recept. Heb dit na de oorlog vaak door mijn tante Trien gemaakt en van genoten. woon nu inmiddels al 58 jaar in de VS en zal die tijd nooit vergeten.

      Reageren
  2. Catrien Olivier

    Een heel leuk idee om een nieuwe grafsteen te laten maken
    voor deze mooie gelegenheid. Dank aan mijn nichten in Nederland.

    Reageren
  3. Kelly

    Ik ben vandaag begonnen met het uitzoeken van mijn stamboom en kwam als eerst hier terecht, mijn opa is hans stoete. Mijn opa heeft nooit iets over de oorlog willen vertellen. Kan hem hier helaas ook niks meer over vragen hij is negen jaar geleden overleden op 89 jarige leeftijd.
    Mijn moeder is getrouwd met een landsmeerder, wij wonen zelf ook in landsmeer.

    Reageren

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.