Henk Otsen

Hendricus (Henk) Otsen 1918-1975

Henk was een van de gewonden en werd binnengebracht op de EHBO-afdeling van het Binnengasthuis op 7 mei 1945: schotwond rechter dij, opname.

Hij kwam uit een gezin van 8 kinderen; was 27 jaar, getrouwd en woonde aan de Haarlemmerdijk.

Zijn zoon Ronald Otsen:
Mijn vader was er bij. Op 7 mei, om te luisteren naar een Canadees die wellicht de vrede zou komen brengen. De Duitsers waren er ook nog, en die begonnen met schieten, niet op soldaten, maar op burgers, dezelfde burgers die met veel pijn en moeite de oorlog overleeft meenden te hebben. Mijn vader is toen geraakt, in zijn dijbeen, hij werd voor dood afgevoerd.

Gewonden werden o.a. met bakfietsen naar Binnengasthuis gebracht. Foto: Hans Sibbelee / Ned. Fotomuseum

Mijn moeder was er ook, maar stond niet vooraan omdat ze mijn oudste broer die net twee was op haar armen droeg. Eigenlijk wilde mijn vader niet gaan, hij was nog steeds ondergedoken, maar op aandringen van zijn schoonmoeder (mijn oma) ging hij toch, mijn moeder zou later komen. Toen zij kwam was er al niets meer te doen, alleen het identificeren was in volle gang. Amsterdam moest nog even wachten met feest vieren.

Willy Otsen-van Laaren *1929: Ik was hun buurmeisje en na de oorlog ben ik met zijn jongere broer getrouwd en begreep toen pas dat Henk gewond was geraakt. Er werd niet veel over gesproken, en of hij er veel last van heeft gehad is mij niet bekend.

Ik mocht niet van mijn ouders naar de Dam, zij vonden het nog veel te onrustig. Ze stuurden hun twee dochters liever niet naar de stad.

Mijn schoolvriendin Bep de Boer werd gedood. We zaten op de Nijverheidsschool. De volgende schooldag werden we daarover geïnformeerd.

Mijn vader was banketbakker en derhalve kenden mijn ouders de bakkerswinkel Van der Flier; ook hun dochter werd gedood. Dat alles heb ik nu kunnen lezen in het boek ‘Drama op de Dam’. Ik heb het gekocht en vind het erg mooi. Maar ik lees er af en toe iets uit, dat is beter.

Juli 2017

Views: 4543

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.