Henk Ras

Henk Ras *1940

De afloop van de oorlog
Het was 7 mei. We wisten dat de oorlog afgelopen was en dat de Canadezen ´s middags Amsterdam zouden bereiken. Vader, moeder en ik trokken met honderden, duizenden mensen naar de Dam. Want daar zou het gebeuren. We waren achter het Paleis gearriveerd en stonden daar te midden van een grote menigte. Opeens hoorden we schieten, een salvo, en de mensenmassa zette zich in beweging. Hollend over de Voorburgwal naar het Singel en toen de Heiligeweg op. Ik rende zo goed en zo kwaad als het ging mee. Op de Heiligeweg hoorden we het vuren opnieuw. Tien, twaalf mensen drongen in een portiek tussen twee etalages van een juwelierswinkel of iets dat daar veel op leek. Men probeerde het hek voor die portiek dicht te krijgen, hoewel het opengewerkte versieringen had. En ik werd tussen het hek en een van de twee etalages in elkaar gedrukt. Op dat moment deed de baas van de winkel de gesloten deur open en iedereen rolde naar binnen. Ik was gered.
Later heb ik begrepen dat dit de schietpartij door enkele officieren vanuit de Groote Club is geweest, waarbij op de Dam een aantal doden is gevallen.
In die dagen waren er voedseldroppings.

Ik zag wel de vliegtuigen, maar van ander eten was geen sprake. Wel wat later. Ik zie ons nog staan, met z´n drieën in de keuken. Zweeds wittebrood met roomboter. Zo heb ik het nooit weer geproefd. Wat verderop had men voor de feestelijkheid midden op de rijbaan een kermis opgezet. Ik zat voor het eerst in een zweefmolen.

Mijn ouders en ik hebben het er later nooit over gehad. Wel heb ik die ervaring in de loop van mijn leven af en toe aan anderen verteld. Ik heb er geen vervelende verschijnselen aan overgehouden, maar reageer echter vaak wat schrikachtig op harde geluiden. Als er een lepel op de keukenvloer valt bijvoorbeeld. Mijn vrouw heeft weleens opgemerkt dat ik door die schietpartij op de Dam overgevoelig ben geworden voor harde geluiden. Wie weet?

maart 2017

Views: 4589

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.