J.J. Groenland

J.J. Groenland *1925

Deze reactie werd ontvangen naar aanleiding van het artikel in het Noord-Hollands Dagblad.
De heer Groenland heeft op 7 mei 1945 een baby gered en vraagt zich al lange tijd af hoe het met het kindje is vergaan.

Als jongeman van net 20 jaar, gingen ook wij met een grote groep vrienden en vriendinnen feest vieren op de Dam. Al juichend en joelend kwamen we uit de Kalverstraat en liepen dwars de Dam over, richting het Damrak.

Halverwege, midden op de Dam, keek ik even achterom en zag mannen staan op het dak en in de dakgoten van de Groote Club. Achter een van de ramen daaronder stonden ook mensen, en er werd een mitrailleur op het balkon gezet. Het schieten begon. Zomaar ineens schoot hij. Zoef. De menigte zoefde alle kanten op en we raakten elkaar kwijt. Door de massa werd ik gedwongen naar de richting van het bankgebouw [Incassobank] op de hoek Dam/Damrak en werd geperst tegen de muur bij de Roode Leeuw, waar de groep ook nog eens werd overmand door een grote, dringende groep die uit het (eerste) steegje [Damraksteeg] kwam.
Zandopspuiting Petten

Overal schuilden mensen: achter het draaiorgel en lantaarnpalen. Bij de Bijenkorf waren inhammen bij de etalages, en ook daar schuilden er mensen.

Ineens was daar de kinderwagen, met een kindje. In een opwelling greep ik het beet en werd verder geduwd in de massa. Ergens verderop stond ik daar, met het kindje in mijn armen. Ik liep ergens een winkel binnen en zette het op de toonbank, schreeuwde mijn adres “Spuistraat 4” en rende weer weg.

Later thuis gekomen, was er al iemand aan de deur geweest die navraag had gedaan over het kindje, maar hoe of wat weet ik niet meer. Het is nu 70 jaar geleden en ik heb me heel vaak afgevraagd hoe het hem of haar is vergaan; ik weet niet of het een jongetje of meisje was en zal nu misschien 70 jaar zijn.

Op het verhaal van J.J. Groenland reageerde Danny:

Ik las uw verhaal over de schietpartij op de Dam van 7 mei en hoe u daar een kindje heeft gered. Het is zeer waarschijnlijk dat dat kind mijn vader was. Mijn vader is geboren op 11 mei 1944.
Elk jaar, rond de bevrijding,  werd bij mij in de familie het verhaal verteld van mijn oma. Zij was op de Dam met mijn vader in de kinderwagen. Toen er geschoten werd is zij in paniek geraakt en in haar blinde paniek heeft ze de kinderwagen laten staan. Ons (mijn broer en mij) is altijd verteld dat een meneer toen de kinderwagen in veiligheid heeft gebracht.
Als u het bent die indertijd mijn vader in veiligheid heeft gebracht, heeft hij zijn leven aan u te danken en indirect mijn broer en ik ook. Het is verschrikkelijk jammer dat mijn vader niet meer leeft, ik weet dat hij u heel graag had willen ontmoeten. Helaas leven mijn grootouders niet meer. De enige die nog in leven is en er misschien meer van zou kunnen weten is de zus van mijn oma.

Bij navraag in de familie blijkt dat de bedoelde baby, dezelfde is als in het verhaal van mevrouw van D.

Danny: Het verhaal vertelt dat mijn oma met haar zus en de kinderwagen de Dam op wilde maar dat zij door een pastoor een winkel op het Rokin zijn ingeleid. De kinderwagen hebben ze later opgehaald. Ik vind het zeer spijtig voor meneer Groenland dat hij hierdoor nog steeds geen uitsluitsel heeft over hoe het is afgelopen met het kind dat hij zo heldhaftig heeft gered. 

We blijven verder zoeken naar de baby die J.J. Groenland heeft gered.

Juni 2015
Oproep: Wie herkent dit? Uw reactie graag naar dam07051945@gmail.com

Views: 6889

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.