Klasina Anna van Moosel-Hartog

Klasina Anna van Moosel-Hartog 1912-1982

Klasina trouwde in 1937 met Willem Frederik van Moosel 1911-2007 en kregen twee kinderen. Het gezin woonde op de Lindengracht, gedurende de oorlogsperiode op de Marnixkade en vanaf januari 1945 op de Buiksloterdijk.

Mevrouw Van Moosel was een van de gewonden die werden binnengebracht op de EHBO-afdeling van het Binnengasthuis op 7 mei 1945.

Dochter Ineke:
Mijn moeder ging op 7 mei 1945 met haar moeder naar de Dam in Amsterdam om de bevrijding mee te maken en te vieren.
Toen de beschieting begon duwde zij haar moeder naar de grond maar werd zelf door een kogel in haar hoofd getroffen. Ze verloor daardoor haar linkeroog en een stukje voorhoofdsbeen.
Ze werd naar het Binnen Gasthuis gebracht, maar kon niet direct geholpen worden omdat andere slachtoffers urgentere behandeling nodig hadden. Na ongeveer een week, waarin ze geheel blind was, werd zij behandeld en werd diverse keren geopereerd. Eerst kreeg ze een glazen oog, wat zij pijnlijk vond en dat ook weleens stuk ging. Uiteindelijk kreeg ze een plastic oog dat regelmatig door een wat groter exemplaar vervangen moest worden. Dat gaf veel irritatie waardoor tranen met wondvocht stroomden en ze voortdurend met zakdoeken in de weer was. De verwijdering van de traanzak gaf geen verbetering zodat ze haar verdere leven daarmee behept bleef. Ooglappen en brillen met matglas om de zaak te camoufleren werkten meestal averechts.
Kortom: Van de sterke mooie vrouw die ze was is ze veranderd in een schuw bang vogeltje, te pas en te onpas aangegaapt en nagekeken.
Dit drama heeft heel haar verdere leven negatief beheerst. Ze leefde heel teruggetrokken, kwam niet graag onder de mensen.

April 2017

Views: 4272

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.