Teunis Cornelis Stapper 1934-2012
Onze vader en opa woonde tijdens de oorlogsjaren aan de Laurierstraat 68-1 hoog te Amsterdam.
Zijn ouders hadden hem verboden om naar de Dam te gaan, maar omdat hij als jongen van 11 het graag wilde zien en de bevrijding mee wilde vieren, is hij toch samen met zijn broer gegaan.
Op het moment van beschieten stond mijn vader bij de tent op de hoek van de Kalverstraat en is uiteindelijk onder die tent gaan schuilen. Hij was door glas en granaatscherven of kogel gewond geraakt aan zijn onderbeen. Hij had daar ook een litteken aan overgehouden.
Mijn vader hield zich dood; hij lag onder de (dode) slachtoffers op een bakfiets en zo werd hij naar het Binnengasthuis gebracht. Het was voor onze vader een heel traumatische ervaring, hij wilde er nooit echt over praten.
Uiteindelijk bij thuiskomst kreeg hij nog op zijn flikker van zijn moeder die heel boos op hem was. Dit vertelde hij er altijd bij, waarschijnlijk had dat ook indruk gemaakt.
Ondanks dat hij er niet over wilde praten blijkt dat hij het toch verteld heeft aan verschillende dochters en kleinkinderen. Iedereen bleek het verhaal wel te kennen. Mijn vader had door deze traumatische ervaring als jonge jongen de rest van zijn leven een angst voor ziekenhuizen en artsen met witte schorten. De laatste jaren van zijn leven moest hij helaas vaak naar het ziekenhuis of een arts bezoeken, waar hij erg veel moeite mee had.
De getoonde foto’s van de jongeman op de site van Sibbelee daar zijn wij, zijn kinderen maar ook onze moeder, bijna van overtuigd dat het weleens onze vader zou kunnen zijn. Maar dat weten wij natuurlijk niet zeker.
Ondanks dat onze vader en opa hier niet over wilde praten, willen wij hem eren door zijn naam te laten vermelden en hem hiermee onderscheiden voor dapperheid, om als jonge jongen van 11 jaar die de vrijheid wilde vieren.
Het is alweer 10 geleden dat hij overleed maar hij wordt nog steeds gemist vooral door zijn kleinkinderen en achter kleinkinderen. Vandaar de herinneringen die voor ons zo belangrijk zijn.
Weet zeker dat hij er een beetje trots op zou zijn dat wij dit gedaan hebben. Het voelt goed na al die jaren gesproken te hebben en niet verzwegen “als het is zo lang geleden.”
Petra Langguth, namens familie Stapper-Boonekamp
Naschrift:
Bij eerder onderzoek naar de juiste persoon, liggend op de rug op de brancard, afgebeeld op twee foto’s gemaakt door Hans Sibbelee is gebleken dat de dochter van Frans Schaut hier haar vader herkent en andere personen niet in aanmerking kwamen. De verwondingen, leeftijden kwamen niet overeen, of de jongeman werd niet herkend door familie. In de getuigenis van zijn vriend Janssen komen de gegevens overeen. Evenals de verwondingen door hen genoemd, omschreven in het EHBO-register, schot linker bovendij. Leeftijd van bijna 18 jaar lijkt overeen te komen met de persoon op de foto’s. Op dat moment waren ons geen andere mogelijkheden bekend.
Uiteraard hebben we met de vragen van de familie van Teunis Stapper het onderzoek opnieuw geopend. De familie laat weten over de verwonding: Hij had een litteken als smalle lange streep. Een gaatje ter grootte van een dubbeltje aan zijn onderbeen en dat gaatje liep met een streep, alsof het geschramd was door een kogel of… Linker- of rechteronderbeen is niet bekend. Hij is naar het Binnengasthuis afgevoerd maar na behandeling naar huis gestuurd.
Onze vaststelling: Op de foto’s zijn geen verwondingen aan de onderbenen waarneembaar. Rechteronderbeen lijkt een kniekous met schoen. Wel is er verband te zien aan linker bovenbeen/-dij en dat past niet bij Stapper. De persoon op de foto’s lijkt ouder dan de 11-jarige Stapper. Op een foto gemaakt door Margreet Meijboom-van Konijnenburg lijkt het ook om een ander te gaan.
Deze gebeurtenis heeft voor Teunis Stapper enorme geestelijke gevolgen gehad, wat verschrikkelijk moet zijn geweest. Wij danken de familie voor het delen van zijn verhaal, zodat hij niet vergeten wordt.
Juni 2022