Het einde van de schietpartij op de Dam

Het ontstaan van de schietpartij is nog steeds niet honderd procent duidelijk.

Maar dit geldt ook voor het einde van de schietpartij:

Eén van de verhalen is dat Overhoff samen met Hauptman Bergmann de Duitsers in de Grote Club en de B.S.ers konden overtuigen om te stoppen, waarna ze op de motor met zijspan naar het Centraal Station zijn gereden om daar de schietpartij te stappen. Bij de laatste aktie kwam de bestuurder van de motor om het leven. (wachtmeester Jan De Jong)

Een ander verhaal is van Trampusch, commandant van de Three Castles, deze verteld o.a. in een interview, gepubliceerd in Vrij Nederland, dat er vanaf het dak van het Paleis 2 Bazooka granaten in de Grote Club geschoten zijn, en dat na dreiging van een derde granaat, de Duitsers het vuren staakten. Zijn verhaal is grotendeels bevestigd door de latere burgemeester van Hall, die aanwezig was in gebouw Industria. Met dit verschil dat volgens van Hall er geen granaten afgeschoten zijn, maar dat er alleen dreiging was. Pas nadat het vuren gestaakt was, kwamen Overhoff en Bergmann op de Dam.

Onderzoek van ons heeft totaal geen bewijs opgeleverd voor het afschieten van Bazooka granaten. Op foto’s, gemaakt op 9 mei 1945 is geen schade aan de buitenkant van de Grote Club te zien, en in de verslagen van de Grote Club wordt als oorlogsschade alleen meubilair en drankvoorraad genoemd.  Poldner, een journalist die op de Dam aanwezig was heeft wel verslag gedaan over een harde knal, maar dat het van een Bazooka was, is bij hem ook weer “van horen zeggen”.

Overhoff, Bergmann en Trampusch hebben op de Dam een rol hebben gespeeld. Het verhaal van Trampusch wordt bevestigd door verslagen van een andere B.S.er. Echter deze spreekt over 4 afgeschoten granaten.

Tweede Wereldoorlog Nederland. Bevrijding Amsterdam, 8 mei 1945. De Binnenlandse…

Op 9 Mei, 2 dagen na de schietpartij werden de Duitse Kriegsmarine soldaten door de Canadezen uit de Grote Club afgevoerd. (foto’s voornamelijk van Wiel van der Randen)

duitsers uit grote club

Still uit filmverslag.

Kleurenfilm over bevrijding van Amsterdam

08:38 — 09:25 arrestatie collaborateurs op de Dam
09:26 — 10:15 ziekenhuispatienten en canadezen op de Dam
10:15 — 10:29 opruimen versperringen op de Dam
10:30 — 11:00 aftocht Kriegsmarine uit Grote Club

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.