Hedda van Gennep

Hedda van Gennep 1929 – 2017

Screen Shot 2015-11-14 at 17.09.10Samen met vrienden gaat Hedda van Gennep ook naar de Dam om feest te vieren, net als zoveel anderen.

Ze vertelt ons:

Ik was 16 en we liepen ergens op de Dam toen de ramen van de Groote Club open gingen. Een vreselijk geratel kwam uit een machinegeweer. Ik zag het schieten. Bij de hoek van de Bijenkorf zijn we de Warmoesstraat in gerend en hebben bij huizen aangebeld. Ze deden gewoon niet open en lieten ons staan.

Van een aanleiding heb ik niks gemerkt, daarvoor stonden we te ver weg.

 In 1980 vertelde Hedda haar ervaringen aan Joop van Zijl in het herdenkingsprogramma ‘De bevrijding van Amsterdam’, samen met Piet Maljers uit Amsterdam-Noord die toen gewond raakte.

 

Onderstaaand bron: NU.NL:
Hedda van Gennep is vrijdag 17 november 2017 op 88-jarige leeftijd overleden.
Van Gennep werkte van 1969 tot 1987 voor de VARA. Later maakte Van Gennep ook programma’s voor IKON en NCRV. Ze werkte samen met onder anderen Koos Postema en Herman Wigbold.
Van Gennep probeerde veel taboes te doorbreken. Zo stond ze aan de basis van het VARA-programma Open en bloot uit 1974 en 1975, dat als eerste openlijk over seks sprak. Presentator Joop van Tijn zei als eerste het woord ‘neuken’ op televisie. Van Gennep maakte ook programma’s over abortus, lesbiennes, pornografie, uitgeprocedeerde asielzoekers en de strijd tegen kruisraketten. In 2002 speelde ze mee in De Vagina Monologen.
Van Gennep was de dochter van de surrealistische schilder Kor Postma. Haar Joodse grootouders werden in 1942 vermoord in Auschwitz. In 1993 maakte ze de documentaire Het oog van de naald, over SS’er Alfons Zündler, die als bewaker van de Hollandsche Schouwburg Joden hielp ontsnappen aan deportatie.
Van Gennep was getrouwd met boekenhandelaar en uitgever Rob van Gennep, die in 1994 overleed. Ze kreeg in 1989 de Clara Meijer Wichmann-penning.

Views: 8891

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.