Kohnstamm-Sillem

Kathleen Sillem *1922

Kathleen Sillem *1922 trouwde in 1944 in het geheim met Max Kohnstamm 1914-2010 (o.a.particulier secretaris van Koningin Wilhelmina van 1945 tot 1948). Op 7 mei 1945 wandelden ze samen vanaf de Amstel 298hs naar de Dam.

Voor het radioprogramma ‘Een Vandaag’ vertelt ze: We liepen daar met z’n tweeën. Nou die Dam was he-le-maal vol. Het waren natuurlijk allemaal, allemaal hele bijzondere dagen ook hè. Amsterdammers die wilden zien wat er daar gebeurde op dat moment.
Toen op een gegeven moment riep mijn man me heel, heel, heel duidelijk en heel bijna streng toe: ga liggen, ga liggen, ga liggen. Je hoorde ook wel dat er geschoten wordt. En toen, toen zei mijn man toen hij dat hoorde, toen zei hij : ga liggen, ga liggen, ga liggen.

Dus we hebben op dat pleintje plat op de grond gelegen tot de sfeer een beetje, nou ja, de rust weerkeerde en toen zijn we opgestaan en  weggelopen, en toen zijn we ook thuisgekomen.

Radio interview door Harm van Atteveld, 5 mei 2016, één vandaag. Deels opgenomen vanaf het dak van de Nieuwe Kerk.
Met Martin van der Randen, kleinzoon van fotograaf Wiel van der Randen, Tiny van der Hoek en Kathleeen Kohnstamm-Sillem.


Publicatie van Nationaal Comité 4 en 5 mei, 22/2/2010, met Max Kohnstamm

Views: 5244

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.