Bertha van Seventer

Schietpartij op de Dam 7 mei 1945

Dit bericht is zowel een geschiedenisles als een persoonlijk verhaal van mijn familie.

Zoals jullie weten is 4 mei de dag waarop we de slachtoffers van WOII herdenken. Op 5 mei vieren we onze bevrijding. Maar veel mensen weten niet wat er op 7 mei 1945 gebeurde.
Hier het verhaal van mijn oma, zij was die dag op de Dam.

Mijn oma werkte bij een tandarts als schoonmaakster, zij besloot die dag vrij te nemen om de vrijheid te vieren op de Dam samen met haar vriendin Elsie.
Ze vertelde mij dat iedereen aan het lachen en aan het feesten waren. Plotseling om 15.00u veranderde alles in één keer. Een lawine van kogels vloog over de Dam, het doodde en verwondde mensen. Het schieten kwam van ‘De Groote Club’ vandaan. Een aantal Duitsers van de Kriegsmarine had besloten om zoveel mogelijk mensen  te doden.
Niemand, tot op de dag van vandaag, weet waarom. Mijn oma en haar vriendin lieten zich op de grond vallen en probeerden een schuilplaats te zoeken.
Meneer Perlee, van het draaiorgel het Snotneusje pakte hen beiden en plaatste hun beiden veilig achter het draaiorgel. Mijn oma zag mensen vallen en schreeuwen om hulp.
Nadat de rust was wedergekeerd zijn mijn oma en haar vriendin zo snel en zo ver mogelijk van de Dam weggegaan.
Mijn oma is behoorlijk getraumatiseerd door deze ervaring.
Ik hoop dat ik jullie wat heb bijgebracht door dit verhaal te vertellen. Meer informatie ook op facebookpagina DeDam7Mei1945 en deze site.
Als je informatie hebt deel het met ons om meerdere slachtoffers op te sporen.
bron: blog van Romy
Romy is de kleindochter van Bertha van Seventer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.