Henricus Bernardus Vloothuis

Henricus Bernardus Vloothuis (1929) is een neef van Dam slachtoffer Wilhelm Petrus Bakker: “Oom Willem was inderdaad een slachtoffer van de Dam-beschieting, of hij een dag later overleed aan de verwondingen is mij niet bekend.”
Dhr Vloothuis kende zijn oom nauwelijks, er was weinig contact. Samen met zijn neef Ben was hij ook op de Dam en was getuige van de beschietingen.

Getuige H.B. Vloothuis (1929) “Aanleiding zou zijn dat Duitsers in een auto waren aangehouden op de Nieuwezijds Voorburgwal, bevel kregen hun auto te verlaten en lopend naar de Groote Club werden gebracht, waarover ze ontstemd waren. De schoten waaierden over de mensen heen en tussendoor probeerden we te vluchten, ik raakte mijn neef kwijt. Ik struikelde en mensen vielen bovenop me. Ik dacht nog: ‘zo is de kans kleiner dat ik geraakt wordt’.” Zijn vader werkte bij de Roode Leeuw op het Damrak, links daarvan was een meubelzaak. “Iedereen stond opgepropt tegen elkaar aan en een ruit van de deur werd ingeslagen en we vluchtten naar binnen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.