Frans Johannes Feller – Frans

Belfeld 2 februari 1927 – Amsterdam 7 mei 1945

Paspoort-FJ-Feller2wwwFrans Johannes Feller was pas 18 jaar. Hij stierf, na neergeschoten te zijn op de Dam, in het Binnengasthuis enkele uren later om 19.30 uur. De Verklaring van Overlijden spreekt van schotwonden en darmperforaties.

Zijn ouders waren Johann August Feller (Viersen 1885 – Amsterdam 1955), in 1908 getrouwd met Katharina Heuser (1888-1966).

Op het moment dat Frans door Duitse kogels werd getroffen zat zijn vader August Feller in een Duits tuchthuis een straf van drie jaar uit wegens ‘Vorbereitung zum Hochverrat’. Hij hielp vanaf 1935 in zijn huis aan de grens in het Limburgse dorp Belfeld Duitse communisten bij het smokkelen van anti-nazi drukwerk en werd in 1943 in Amsterdam gearresteerd. De familie was uit vrees voor de Gestapo begin 1940 van Limburg naar Amsterdam verhuisd. Ook de oudere broer van Frans Feller, Hein, die door de Duitsers werd gepakt toen hij Duitse communisten door de bossen over de grens gidste, was al in 1936 tot drie jaar tuchthuis veroordeeld. Na zijn vrijlating kwam hij via allerlei omwegen medio ’44 terecht bij de Raad van Verzet in Amsterdam en werd een van de grootste sabotageplegers van het Amsterdamse verzet.
Bron: Jan Brauer
Het oorlogsverhaal van de familie Feller en hun bijdrage aan het verzet is door historicus Jan Brauer gepubliceerd in Venlose Katernen 21, een uitgave van het Gemeentearchief Venlo.

40 jr huw Feller-Heuser, de Waarheid 27-2-1948

40 jaar huwelijk van J.A. Feller en C. Heuser, uit de Waarheid, 27 februari 1948

Vader was meubelmaker. 4 kinderen werden geboren in Duitsland, 6 kinderen werden geboren in Venlo/Belfeld. Frans was de jongste van deze 10 kinderen en scheelde bijna 19 jaar met zijn oudste zus. Frans werkte mee in de meubelmakerij van zijn vader. Na de gevangenneming in 1943 werd de winkel gesloten en werd Frans schipper op de boot van zijn oom.

Zijn neef Barend:
Zijn zus Marie vond de situatie onzeker, misschien was het gevaarlijk, maar Frans wilde graag en vertrok naar de Dam. Toen hij niet thuis kwam is ze hem gaan zoeken en vond hem in een mortuarium of zo, waar alle mensen lagen die onder de voet waren gelopen of door kogels gedood.

Zijn nicht Corry:
Mijn moeder vertelde dat Frans naar de Dam is gegaan met een vriendinnetje, haar naam weet ik niet meer. Zij heeft het overleefd. Toen Frans niet thuis kwam is familie gaan zoeken en werd hij uiteindelijk gevonden in de Westerkerk.

Zijn nicht Annie:
Mijn moeder sprak er weinig over. In een boekje stond een foto van die dag, met een omgevallen kinderwagen. Mijn moeder zei toen: ‘Daar lag jij in’. Ik was net 2 maanden oud en was er uit gevallen; ook een ander kindje zou mijn moeder achter de kinderwagen hebben getrokken om te beschermen tegen de kogels. Vlak naast haar werd Frans geraakt. Dat is wat ik van mijn moeder heb gehoord.



Frans werd geregistreerd in Kamp Amersfoort van 16 tot 26 september 1944

Frans is tewerkgesteld in Amersfoort in 1945; over de periode 1 april tm 21 april was de vergoeding een bedrag van fl. 118,80 dat na zijn overlijden aan zijn ouders werd uitgekeerd.

Op 26 april 1945 komt hij in aanraking met de politie maar wordt vrijgelaten:
Politierapport van 26 april 1945
03.45 uur Duitse militairen treffen in een aardappelopslagplaats, gelegen aan de Houtkade nabij de Nova Zemblastraat, 7 personen aan in een loods die vermoedelijk aardappelen wilden stelen. Vervolgens hielden zich plm 30 personen in de Nova Zemblastraat op welke vermoedelijk met hetzelfde doel waren samengekomen. Door de militairen is op de menigte geschoten, waarbij een persoon in de rechterschouder werd gewond. Er werd eerste hulp verleend door een lid van de EHBO en hij heeft daarvoor gebruikt een snelverband No 2 en 2 rollen gaas, waarna de persoon onder geneeskundige behandeling is gesteld.
Drie agenten zijn gezonden naar de plek en brengen op aanwijzing van de Duitse militairen de 7 personen op die daar aanwezig waren en met aardappelen waren aangetroffen, welke aardappelen door hun zijn teruggestort.

Frans Feller was een van hen. De alle met naam en adres genoemde personen in het rapport blijven, op verzoek van de Duitse militair die hen opbracht, in bewaring voor een nadere beslissing van zijn commandant. Een Telex werd in viervoud verzonden naar het hoofdbureau. ‘s Middags om 14.00 uur worden de 7 personen op last van de krijgsleider Kniest van de NSDAP heengezonden

Animatie van de totstandkoming van de naamsteen van Frans via plaatseensteen.nl

5 Reacties

  1. Arie Brisbn

    Wat mooi om te lezen. Frans Feller was de oom van mijn man, de broer van zijn moeder.

    Reageren
    1. Christel

      Frans Feller was het broertje van mijn oma. Dan was de moeder van uw schoonmoeder een zus van mijn oma. Mijn oma heette Sophia Feller.

      Reageren
      1. Christel

        Ik bedoel de moeder van uw man was een zus van mijn oma

        Reageren
  2. Arie Brisban

    Ja klopt, tante Sophie uit Venlo. Dan is jouw achternaam zeker Lammers?

    Reageren
    1. Christel

      Ja Sophia Lammen-Feller. Mijn moeder is de jongste dochter Liesbeth.

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.