Elisabeth van der Zanden

Elisabeth van der Zanden 1911-1995

Als directeur van het Grietje Tump Museum heeft Frans Poulain veel binding met de geschiedenis van Landsmeer. Hij is bekend met de Landsmeerse Damslachtoffers Jan Goede en Hilligje Mastenbroek. De weduwnaar van slachtoffer Dien van der Flier hertrouwde met Guus Goede. 

Vanuit de contacten met de inmiddels overleden onderzoekster Tiny Kuiper is er nu een boekwerk gemaakt, Landsmeerders in oorlog 1940-1945 door de Oudheidkundige Vereniging Landsmeer. Er waren zoveel verhalen dat niet alles daarin een plekje kon krijgen. Frans Poulain heeft de familieverhalen gedeeld met Rien Floris, journalist van het Noord-Hollands Dagblad. Verhalen genoeg, want zijn ouders hadden een slagerij en ook veel onderduikers in huis. Een van de oorlogsherinneringen gaat over Frans tante Elisabeth van der Zanden en is door ons uitgewerkt. We spraken met Frans en zijn nicht Elly, haar oma (moeder van moeder) was Maartje Goede, die weer de nicht was van Jan Goede, en van Guus Goede.

De ouders van Frans waren beiden lid van de toneelvereniging Door Bevrijding Sterk D.B.S en het gehele gezelschap ging met vrienden, familie en plaatsgenoten naar de aangekondigde festiviteiten op de Dam. Op de Dam troffen ze ook moeders oudste broer Cor Leguijt, onderwijzer en zijn vrouw, Elisabeth van der Zanden. 

Tot hun trouwen in 1932 hadden ze op het Zuideinde in Landsmeer gewoond en verhuisden 10 jaar later, midden in de oorlog, met hun gezin naar Amsterdam. Aan de Kamperfoelieweg hebben ze 30 jaar gewoond.

Frans: In de stroom van vluchtende mensen kwam Elisabeth te vallen. Haar knie was stuk, kousen kapot en ze heeft haar arm gebroken waarvoor ze werd behandeld in het ziekenhuis. Ook verloor ze een oorbel.

De oudste dochter Elly Boers vult aan: Ik was toen nog maar net 9 jaar en was er niet bij. Tijdens de hongerwinter was ik ondergebracht in de Wieringermeer. Dat was een heel gedoe toen het onder water was gezet, was ik op een moment zoek en werd er een zoektocht op touw gezet. Iedereen in paniek. Toen ik via het Rode Kruis was teruggevonden werd ik ergens anders ondergebracht, mijn moeder had het zwaar met de kleintjes in huis. Moeder was in verwachting van haar 4e kindje dat in september werd geboren. Op de Dam kwam ze te vallen en ik kan me niet herinneren dat ze zo zwaargewond was, een gebroken arm. Wel dat ze goed in de mangel had gezeten. Ze was een oorbel kwijt, die was haar heel dierbaar, blijkbaar had ze zich speciaal opgetut en het verlies vond moeder heel erg. Ze zijn een steegje ingevlucht. Achteraf gezien hebben ze heel erg veel geluk gehad en zijn ze er goed vanaf gekomen.

April 2020

Met dank aan Frans Poulain, Elly Boers-Leguijt en Rien Floris. 

Views: 3028

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.