Arnoldus Petrus Stroop – Nol

Oosterhout 16 maart 1905 – Amsterdam 7 mei 1945

foto-ontvangenNol, grondwerker, zoon van Cornelis Hermanus Stroop en Antonia Jacoba Koreman, trouwde op 11 mei 1933 in Amsterdam met Pieternella Marsman. Hij overleed om 16.00 uur als gevolg van schotwonden, 40 jaar oud.

 

Zijn enige zoon Ton laat ons weten:

“De Canadezen kwamen! Dus ging de hele familie vader (40), moeder(36) en ik (5 1/2jr) naar de Dam. Wij stonden bij reisbureau Lissone Lindeman. Mijn vader hees mij op zijn schouders zodat ik een uitstekend uitzicht had. Ik herinner mij alleen nog dat de Dam was volgelopen.

Het moet omstreeks 14.45 uur zijn geweest (achteraf bezien) dat mijn moeder naar huis wilde. ‘Huis’ was de Laurierstraat in de Jordaan. Mijn vader bleef achter. Ter hoogte van de Nieuwezijds Voorburgwal hoorden wij schoten. Wij liepen snel door via de Raadhuisstraat en de Rozengracht naar de Laurierstraat.

Uiteraard werd mijn moeder ongerust toen mijn vader maar niet kwam opdagen. Hij bleek dodelijk te zijn getroffen en te zijn overgebracht naar de Zuiderkerk. Hoe mijn moeder aan die informatie kwam is langs mij heen gegaan. Wel weet ik nog dat een overbuurman hem daar heeft geïdentificeerd. Hij is begraven op Buitenveldert. Overigens wel in ongewijde aarde omdat hij zijn Pasen niet had ‘gehouden’! [red: Paasplicht vervullen, ter biecht en communie gaan]

Mijn moeder en ik bleven achter zonder middelen van bestaan. Mijn vader was tenslotte niet in oorlogstijd gestorven dus een uitkering werd niet verstrekt… Wij woonden toen in de Laurierstraat 250 maar verhuisden spoedig naar mijn grootouders in dezelfde straat op nr. 220: mijn moeder kon de huur niet meer betalen. Vele jaren later heeft zij nog wel een uitkering gekregen van ‘oorlogsslachtoffers’. Welke instantie dat precies was weet ik niet.” [red: Stichting 1940-1945]


Animatie van de totstandkoming van de naamsteen van Nol via plaatseensteen.nl

1 Reactie

  1. Peter Miebies (@patmcast)

    Als er een uitkering van de Stichting 40-45 is geweest, dan hebben ze daar zeer waarschijnlijk ook een dossier van de heer Stroop.

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.