Betreft: – Schietincident tussen Duitsers en N.B.S. in mei 1945 in Amsterdam.
Naar: – Hoofdkantoor. 720 (P) CA Det. (P.S.)
Op de middag van 7 mei 19.45 uur vond in Amsterdam een schietpartij plaats tussen gewapende Duitse soldaten en de N.B.S. waarbij 22 burgers werden gedood en 125 gewond raakten (sommige ernstig); Duitse slachtoffers; vermoedelijk 11 doden en verscheidene ernstig gewonden.
De meeste burgerslachtoffers vielen op de Dam, een belangrijk openbaar plein dat destijds druk bezocht werd.
Het schieten lijkt te zijn begonnen met een of twee schoten, waarvan niet bekend is door wie het is afgevuurd, en heeft zich vervolgens naar andere delen van de stad verspreid.
De civiele politie heeft geen ander rapport van het incident dan een gedetailleerde lijst van burgerslachtoffers. De enige informatiebron is de N.B.S., die de zaak de hele tijd heeft behandeld.
Bijgevoegd zijn verklaringen van majoor C. F. Overhoff (O/C N.B.S. te Amsterdam) N.C. Vos en J.J. van Leusden (tevens N.B.S. officieren) en een ondertekende verklaring van een It. Bergmann (Duitse officier die majoor Overhoff assisteerde bij het herstellen van de orde), die door majoor Overhoff werd aangeleverd, ook een ruwe schets van de Dam waar het grote incident plaatsvond.
Speciale aandacht wordt gevestigd op de rol die majoor Overhoff speelde bij het herstellen van de orde, aangezien ongetwijfeld zijn moed, tegenwoordigheid van geest en snelle actie onder de moeilijkste omstandigheden een situatie hebben voorkomen die gemakkelijk een rampzalige situatie had kunnen blijken.
Het moet duidelijk zijn dat hij, hoewel hij de bevelvoerend officier van de N.B.S. van Amsterdam was, bij iedereen op een paar na onbekend was, terwijl zijn enige legitimatiebewijs de gebruikelijke betrekkelijk onbelangrijke N.B.S. armband.
Hij is een oudere man, een reserveofficier in het Nederlandse leger, en bij de gelegenheid in kwestie heeft hij ongetwijfeld zijn leven vele malen op het spel gezet door rondvliegende kogels in een poging de orde te herstellen. Het feit dat zijn eigen chauffeur op slag werd doodgeschoten, geeft voldoende aan hoe reëel dat gevaar was. –
Ik ben ervan overtuigd dat alleen zijn inspanningen nog veel meer slachtoffers hebben voorkomen, en stel voor dat zijn zeer bekwame aanpak van de hele situatie het verdient om onder de aandacht van de Nederlandse regering te worden gebracht, met het oog op officiële erkenning ervan.
Voor een gedetailleerde lijst van burgerslachtoffers, zie bijlage “A”.
Was getekend, M.S. Oxley
Lt. Col. R. A.
O.C. 717, C.A. Det.
Bron: NIOD
Views: 4603