Henri ter Meulen (1902-1974)
Via de facebookgroep ‘Amsterdams verleden’ ontvingen we deze reactie van Toja ter Meulen.
Mijn grootvader overleed in 1942. Mijn vader was bankier, en lid van het verzet, samen met Gijs en Walraven van Hall, die bekend werden als de ‘bankiers van het verzet’. Met hun Nationaal Steun Fonds ondersteunden ze in de oorlog 150.000 mensen. In het boek ‘Ervaringen van een Amsterdammer’ van Gijs van Hall staat meer over mijn vader.
Mijn moeder Karen Proost, geboren in 1923, had de opleiding aan de Tekenschool gevolgd en vanaf haar 17e vervalste ze al handtekeningen tijdens de oorlog. Ze vertelde ons dat ze samenwoonde met haar beste vriendin Anki van Reenen* die de koerierster was van mijn vader. Bij hen waren de architecten meneer Von Bodon en meneer Salomonson ondergedoken. Zo hebben mijn ouders elkaar leren kennen.
In 1949 trouwde hij mijn moeder en gingen wonen in de Lairessestraat 90-I.
Na de oorlog zagen mijn ouders en wij, hun kinderen, hun vriendin met haar familie terug in Bergen-NH.
Op 7 mei 1945 stond mijn vader op het balkon van gebouw Industria en zag alles … ellende….
Hij vertelde ons nooit over de oorlogsperiode, hij is in de war geraakt en is een tijdje opgenomen geweest in ‘Paviljoen 3’ * toen ik vijftien was. Hij overleed toen ik 19 jaar was. Mijn moeder werd 86 jaar.
Praten…. praten over…. praten over wat er gebeurd was is zo belangrijk….
* Noot:
1) Anki van Reenen werd in 1923 geboren als Anna Louisa Rahussen, ze trouwde op 22 december 1945 met Adolf Lamoraal van Reenen. Beiden waren staflid van de Binnenlandse Strijdkrachten, hij was net als Henri ter Meulen betrokken bij het N.S.F. https://collectie.verzetsmuseum.org/ais6/Details/collect/1210
2) Paviljoen 3, de psychiatrische afdeling van het Wilhelmina Gasthuis.
December 2022
NB: Op de website is een verslag opgenomen van Gijsbert van Hall, Nieuw Israelisch weekblad, 1 mei 1970.
Views: 1665