Echtpaar Verschoor-Arends
Mijn ouders Johannes Ewoud Verschoor (roepnaam Joop) (1911-1984), getrouwd met Alieda Cathariena Arends (1915-1988), waren zover mij bekend samen op de Dam tijdens de schietpartij. Op of bij de Dam was een locatie voor Moeder en Kind.
Wij veronderstellen dat zij daarnaartoe was voor consult, maar zeker weten doen we niet. Ze was hoogzwanger van mij, vier dagen later ben ik geboren.
Mijn vader was werkzaam bij de marechaussee en later als hoofdagent van politie afd. recherche Kamer 220, Lijnbaansgracht Amsterdam en heeft over de schietpartij aan mij geen mededelingen
gedaan. Mijn vader sprak niet over de oorlog, was een gesloten man.
Mijn moeder heeft dikwijls verteld over het gebeuren van 7 mei 1945.
In de periode van de jaarlijkse herdenking/bevrijding sprak mijn moeder dikwijls over de schietpartij op 7 mei 1945, dat had zeer diepe indruk op haar gemaakt.
“We zijn elkaar kwijt geraakt in het tumult op de Dam”, was altijd het antwoord van mijn moeder als 7 mei ter sprake kwam.
Veel respect heb ik voor wijlen burgemeester Eberhard van der Laan, die op 7 mei 2016 het monument onthulde en alle namen plechtig voorlas (ik was daar getuige van) en zich niet liet storen door Simon Vrouwe met zijn ‘leugenkar’.
Terwijl de onthulling plaatsvindt, wordt er tegelijkertijd opnieuw haat gezaaid: Israël moet van de kaart geveegd worden enz. Helaas heeft de mensheid van de geschiedenis niets geleerd.
Het boek “Drama op de Dam” is zorgvuldig samengesteld.
Hiervoor mijn waardering.
Gerrit Leendert Verschoor
Februari 2018
Views: 5115
Oef die doet pijn als je de werkelijke waarheid weet wie Joop Verschoor werkelijk was in de oorlog daarna werd hij op het hoofdbureau de gereformeerde communist genoemd. Veel plezier gehad op bureau Warmoestraat