Ger Rous

Ger Rous *1934
Mijn ervaring met de bevrijding 5 mei 1945

Mijn vader was in de mobilisatie opgeroepen en lag in Fort Uitermeer, bij Weesp. Het fort maakte deel uit van de waterlinie. Kerst ’39 werd in het fort gevierd door de huisgenoten bij de militairen.

Ik ben van 1934 en heb de oorlog dus bewust meegemaakt. Bij het uitbreken daarvan (in 1940) woonde ik met mijn ouders in Arnhem. Over de Oranjestraat en langs de spoorbaan zag ik de bezetter binnenkomen. Nieuwsgierig gingen we kijken maar we werden door gewapende Duitse militairen snel weggestuurd. De oorlog was begonnen.

5 mei 1945 de bevrijding. Wij woonden bij mijn oma (oud verzet koerierster) in Amsterdam. Uit een la griste mijn oma een oranje sjaal, werd om mijn hals geslagen en we gingen de straat op. Oma, mijn moeder en ik naar de Dam. De bevrijding moest gevierd worden. Op 7 mei 1945.

Wij stonden te kijken aan de achterkant van het Paleis. Dat is de hoek N.Z. Voorburgwal en Raadhuisstraat. Daar werden opgepakte landverraders en Duitse militairen die zich hadden overgegeven het Paleis binnengebracht. Tot zover ging alles goed.

Uit het boek ‘Drama op de Dam-7 mei 1945’, pag 22. @Beeldbank WO2/Niod, Collectie Olie
Ger: “Achter de gevallen matroos staan mijn oma, moeder en ondergetekende. Niet heel duidelijk maar ik herken het wel.”

Vanaf de N.Z. Voorburgwal komt een Duitse matroos op een fiets naar de ingang van het Paleis gereden. De man wordt aangehouden, sprong van zijn fiets, pakte zijn revolver en schoot vlak voor ons in de grond. Op dat moment niemand geraakt. Toen brak de hel los. Wij hoorden schieten op de Dam, maar konden dat niet zien. Paniek brak uit en wij vluchtten de N.Z. Voorburgwal op en holden een zijstraat in. Daar schuilden we in een boekhandel en bleef ons veel ellende bespaard. Het zal je gebeuren dat je op de laatste dag van de oorlog het loodje legt. Zo vierde ik mijn bevrijding.

Op de dag van de bevrijding was:
Mijn oma 59 jaar
Mijn moeder 36 jaar
Mijn leeftijd was 10 jaar en 4 maanden

Inmiddels ben ik bijna 85 jaar en heb met belangstelling gekeken naar de docu van Philip Freriks “In de voetsporen van D-day”. Ik ben heel blij met het boek ‘Drama op de Dam’.

Ger Rous, December 2019

Naschrift: Het verhaal van Ger vormt onderdeel van de Omroep MAX-serie In de voetsporen van de bevrijding. Het is een vervolg op In de voetsporen van D-day, dat in 2019 werd uitgezonden. Het zijn wederom zes afleveringen. Vanaf 28 maart 2020 is de eerste uitzending. 

Daarnaast zal het verhaal van Ger een plekje krijgen in het boek Ooggetuigen van de bevrijding van Bram de Graaf

De herinneringen aan ‘Dolle Dinsdag’, en ‘de Hongerwinter’ zijn te lezen bij Stichting Behoud Oorlogsherinneringen. http://www.oorlogsherinneringen.nl/

Views: 3986

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.