Fritz Dietrich Kahlenberg (Berlijn, 12 februari 1916 – New York, 10 oktober 1996) was een Nederlands fotograaf en verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Kahlenberg was een vluchteling uit Duitsland en kwam in de jaren dertig in Nederland werken als fotograaf en filmer. Hij richtte in 1944 samen met Tonny van Renterghem de verzetsgroep De Ondergedoken Camera op die bestond uit fotografen die illegaal de Duitse bezetting vastlegden op de foto.
Op initiatief van Fritz Kahlenberg vormde zich in het laatste jaar van de oorlog een groep van fotografen, vaklieden en amateurs, met het doel de gevolgen van de bezetting fotografisch vast te leggen’, luidt de aanhef van een 25-regelige tekst in het boek Amsterdam tijdens de Hongerwinter uit 1947. In 1970 schreef fotograaf Cas Oorthuys in de inleiding van zijn boek 1944 tot 45 het laatste jaar: ‘… om tot fotograferen te komen was een prachtig mens als Fritz Kahlenberg nodig, een man die het in Duitsland had meegemaakt, een Duitse jood – een vervolgde’.
Fritz en zijn vrouw Ingeborg Kahlenberg (ook een Duitse vluchteling en fotograaf) emigreerden na de oorlog in 1946 naar Amerika en stierven daar twee weken na elkaar in oktober 1996 in New York op 80 en 76-jarige leeftijd.
Hij ontving het Verzetsherdenkingskruis
Op het Haveneiland Oost te Amsterdam is de Fritz Dietrich Kahlenbergstraat naar hem vernoemd.