Aat Veldhoen

Aat Veldhoen

Arie Johannes Veldhoen werd geboren op 1 november 1934 in de Davisstraat 14-1 hoog, zoon van Johanna Margaretha Bläser en Arie Veldhoen, ook kunstschilder.
Op 7 mei 1945 was Aat als 10-jarig jongetje aanwezig op de Dam. Hij stond voor de ingang van de Nieuwe Kerk toen de schietpartij begon.

lijntje

Als aanvulling op de reportage van NPO in 2004 (zie hieronder), bracht bestuurslid Ludmilla van Santen in juli 2015 een bezoek aan Aat Veldhoen en sprak met hem in zijn atelier-woonhuis over zijn ervaringen van toen.

We woonden aan de Bloemgracht 40. Uiteraard wilde ik ook naar de Dam, het was feest. Van moeder mochten we niet, ik ging toch, maar mijn tweelingzusje en 3 jaar jongere zusje bleven thuis.

Foto: J.W. Hofman, collectie Stadsarchief Amsterdam. Achter het Paleis / Nieuwezijds Voorburgwal
Foto: J.W. Hofman, collectie Stadsarchief Amsterdam. Achter het Paleis / Nieuwezijds Voorburgwal

Toen het schieten begon stond ik in de portiek van de Nieuwe Kerk. De mensenmassa kwam op me afgerend, maar de deur was op slot, we konden geen kant op. Via de Mozes en Aäronstraat kwam ik op het Spui en zag op de hoek van de Spuistraat dat een Duitse auto met SS-ers op mensen inreed, geloof geen gewonden. Mensen stonden op deuren te bonken maar werden niet binnengelaten. Er was een klein winkeltje waar met hout gewerkt werd, vol met mensen. Ik was klein en vond een schuilplekje onder een tafel. De geur van houtkrullen blijft me altijd daar aan herinneren. Achteraf begrijp ik niet dat zo iemand een bestaan gehad heeft in die tijd. Het was al laat toen alle mensen weg waren. Een grote padvinder vroeg “waar moet je naar toe, jongetje” en bracht me thuis.
Ik ben niet gewond geraakt, maar was wel vreselijk bang. De angst…

Onze stichting mocht gebruik maken van een kunstwerk van Aat Veldhoen, zijn impressie van de schietpartij. Dit is o.a. opgenomen op de omslag, zie pagina over boek Drama op de DamAat Veldhoen


In 1987 heeft Aat Veldhoen een beeldje gemaakt ter herinnering aan de schietpartij. Hij heeft dat aan de gemeente Amsterdam aangeboden, maar het werd afgewezen. In het boek “De roes van het Scheppen” heeft hij de impressie gemaakt die later in het boek Drama op de Dam op de omslag verwerkt is:11938062_10206014627337798_956375995_n


reportage met Aat Veldhoen, NPO Netwerk 3 mei 2004

Ludmilla van Santen, Aat Veldhoen en Norbert-Jan Nuij tijdens de boekpresentatie van Drama op de Dam

Aat is zondag 9 december 2018 overleden.

Views: 12055

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.