Ben van Meerendonk

532px-05-27-1958_15192_Ben_van_Meerendonk

Ben van Meerendonk werd geboren in Amsterdam op 20 juli 1913. Direct na de lagere school begon hij als loopjongen bij de Vereenigde Fotobureaux. Als dokahulpje en afwerker doorliep hij daarna een degelijke foto-opleiding. Eind jaren dertig werkte hij bij het Algemeen Nederlandsch Foto Persbureau van Sem Presser. Nog voor de oorlog vestigde hij zich als zelfstandig fotograaf. In de tweede wereldoorlog kreeg hij een beroepsverbod opgelegd. Hij hield zich in leven door als fotograaf van kinderen langs de deur te gaan.  Na de oorlog richtte Van Meerendonk in 1945 het Algemeen Hollands Fotopersbureau (AHF) op. Hij fotografeerde vooral in de jaren veertig, vijftig en zestig, en leverde via zijn AHF aan de dagbladen De Telegraaf, De Tijd, De Waarheid, Het Parool, Het Vrije Volk en Trouw.

Daarnaast was hij als lid van Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF) mede-oprichter van de internationale World Press Photo. Als secretaris (1955-1969) en organisator van de jaarlijkse wedstrijd en tentoonstelling verwaarloosde hij zijn eigen werk, wat tenslotte bijdroeg aan het faillissement van zijn fotopersbureau.

38990843

Als persfotograaf was Van Meerendonk gespecialiseerd in het dagelijks leven, het Koninklijk Huis, en internationale sterren. Zijn waarschijnlijk beroemdste foto maakte hij toen Jayne Mansfield op 10 oktober 1957 een bezoek aan De Telegraaf bracht. De foto, van Mansfield ten voeten uit bovenop een redactietafel waaraan Telegraaf-redacteuren zijn gezeten, werd door de verantwoordelijke redacteur van de krant verscheurd.

Van Meerendonk won in 1950, 1958 en 1966 de fotoprijs de Zilveren Camera, en in 1966 de eerste prijs in de categorie Photo Stories van World Press Photo met een foto van de repetitie voor het huwelijk van Beatrix en Claus. In 1988 werd hem de Gouden Speld van Amsterdam uitgereikt. Op het Haveneiland van de Amsterdamse wijk IJburg werd in 2006 een straat naar hem genoemd. Stadsdeel Zeeburg verkeerde in de veronderstelling dat Van Meerendonk reeds was overleden. Op 19 oktober van dat jaar werd het straatnaambord onthuld. In 2007 bracht Van Meerendonk een bezoek aan ‘zijn’ straat.

Van Meerendonk overleed op 94-jarige leeftijd. Zijn fotoarchief van meer dan 70 duizend foto’s is sinds 1990 ondergebracht bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG).

Ben van Meerendonk was op 7 mei 1945 op het moment dat de Engelse verkenningseenheid Polar Bears daar aankwam.

Verzameling foto’s van Ben van Meerendonk 1940-1945 op fotowebsite Flickr.com

Views: 7921

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.