Petrus Antonius Joseph van Dam – Petrus

Gouda 17 september 1877 – Amsterdam 7 mei 1945

Petrus-van-DamwwwPetrus Antonius Joseph van Dam werd geboren in Gouda op 17 september 1877 als zoon van Dirk van Dam en Adriana Veerman. Hij trouwde in 1901 met Johanna den Riet. In Gouda werden twee kinderen geboren, ze verhuisden in 1905 naar Amsterdam waar de andere 6 kinderen ter wereld kwamen. Het gezin woonde Zeeburgerdijk 64hs. Van beroep was hij handelsreiziger.

Petrus was het slachtoffer welke door Wiel van der Randen gefotografeerd is naast het ijskarretje op de hoek van de Eggertstraat / Dam, gemaakt vanaf het dak van de kosterij.

In onderstaand filmpje doet zijn schoondochter Tine van Dam haar relaas over die dag. Dit is een uitzending van RTV-NH van 7 mei 2005, welke beschikbaar is gesteld door Laura van den Broek.

Meerdere (achter-)kleinkinderen van Petrus Antonius van Dam reageerden, zoals kleindochter Marijke Bolck:
“Het slachtoffer bij het ijscokarretje is mijn opa, de vader van mijn vader. Mijn vader liet mij deze foto vaak zien toen ik een klein meisje was. Het afschuwelijke verhaal heb ik ook veel gehoord. Later ging ik het ook weer vertellen aan mijn kinderen en iedereen die het horen wilden.”

 kleindochter Gemmy van den Broek:
“Mijn opa is bij dit schietincident omgekomen. Zelf ben ik kort na de oorlog geboren en heb veel hierover gehoord van mijn vader. Hij heeft zijn vader moeten zoeken en heeft hem gevonden, opgebaard in de Zuiderkerk en heeft hem toen geïdentificeerd. Dit heeft een hele diepe indruk op hem gemaakt”.

Achterkleinzoon André van Roon:
Tijdens mijn jeugd is mij eens verteld dat er aan het einde van de 2e wereldoorlog, kort na de bevrijding, door Duitsers is geschoten op feestvierende Nederlanders op de Dam in Amsterdam. Hierbij zou mijn overgrootvader (de opa van mijn vader) om het leven gekomen zijn. Mijn oma is altijd in het bezit geweest van een tijdschrift (de Katholieke Illustratie), waarin verslag werd gemaakt van deze tragedie en een foto zou staan van mijn overgrootopa. Dit tijdschrift moet nog steeds in de familie zijn. De betreffende foto heb ik helaas nooit eerder gezien.

Doordat deze tragedie mij als kind gefascineerd heeft (mede door de dood van mijn overgrootvader), ben ik blij dat ik, mede dankzij uw website, nu meer informatie hierover heb. Ik dank u voor deze informatie en de foto’s en zal uw website zeker blijven volgen.

Kleinzoon Theo Blijleven:
Uiteraard kende ik het verhaal van mijn moeder (Tonny van Dam), zij woonde nog thuis. Mijn oma is kort na hem overleden (13-11-1945). Volgens mijn moeder van verdriet. De pijn van het niet kennen van mijn opa (en oma) is pas later gekomen en is eigenlijk nooit weggegaan. Zijn portret hing bij ons thuis aan de muur en hangt nu nog bij mijn jongste zusje.

Kleinzoon Ton Cobelens:
Helaas heb ik mijn opa Petrus Antonius Joseph van Dam nooit mogen kennen, ben in 1946 geboren, maar heb bij mijn geboorte zijn voornamen gekregen, dus hierdoor een speciale band met hem.

Bidprentje-achter Bidprentje-voor

Gedenkplaat Gerardus Majellakerk Ambonplein Amsterdam

Gedenkplaat Gerardus Majellakerk Ambonplein Amsterdam


Animatie van de totstandkoming van de naamsteen van Petrus via plaatseensteen.nl


naamsteen-petrus-van-dam-over-maken


Views: 18769

3 Reacties

  1. Sander van Dam

    Ik kende dit tragische verhaal niet, tot mijn vader het vertelde naar aanleiding van deze website. De man op de foto is de oudoom van mijn vader. Het is moeilijk voor te stellen hoe degenen die schoten dat hebben gerationaliseerd. Ze zullen op het moment zelf toch wel overtuigd zin geweest van een reden die voor hun goed genoeg was. Ik hoop dat ze er later veel wroeging van hebben gehad.

    Reageren
  2. Ton Cobelens

    Indrukwekkende site over deze gebeurtenis op de Dam op 7 mei 1945.
    Hier moet veel werk zijn verricht door gemotiveerde vrijwilligers.
    Ik ben een zoon van J.C.M.(Jo)van Dam ,dochter van P.A.J.van Dam.Jo van Dam ,mijn moeder, was getrouwd met J.(Jan)Cobelens. Beiden zijn overleden.
    Wat betreft de reactie hierboven van Andre van Roon. De betreffende uitgave van de Katholieke Illustratie van 8 mei 1947,is in mijn bezit. Kwam uit de nalatenschap van mijn moeder, evenals een fotoboek over deze trieste gebeurtenis nl. Foto’s en documenten De Dam 7 mei 1945 samengesteld door Flip Bool en Veronica Hekking Uitgeverij Focus Amsterdam 1992 (ISBN 9072216245).Hierin bevindt zich ook de foto van mijn opa van Dam. Overigens de meeste foto’s uit dit boekwerk alsmede de KI van 8 mei 1947 bevinden zich ook op deze site.

    Reageren
  3. H.J. Cobelens

    Ik was toen nog geen 5 jaar oud maar kan mij de gebeurtenis, net als enkele andere significante gebeurtenissen (hongerwinter, uitval van elektra, voedseldropping) goed herinneren.
    Op 7 mei was ik samen met mijn vader op weg naar de Dam.
    Wij liepen op de Nieuwendijk, ca. 150 meter voor de Dam, toen het schieten begon.
    Iedereen begon terug te rennen de Nieuwendijk op. Wij renden ook mee tot de zijsteeg waar mijn vader zijn fiets had achtergelaten en hij is toen heel snel naar huis gereden.
    Wij hadden toen nog geen wetenschap van het feit dat opa van Dam op korte afstand van ons was neergeschoten.
    Aan de bevrijding heb ik verder geen herinneringen omdat door het overlijden van opa de feeststemming uiteraard verdwenen was.

    Ik heb veel bewondering voor de gedegen wijze waarop de stichting het onderzoek doet maar vind dat er meer bekendheid aan kan worden gegeven. Ik had er nog nooit van gehoord en kwam er bij toeval achter toen ik familiegegevens op internet zocht.

    H.J. Cobelens

    Reageren

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.