Henk [*1940] woonde aan het einde van de oorlog in de Driehoekstraat in de Jordaan bij de Willemsstraat en was op de Dam met zijn moeder en vader; hij schreef zijn herinneringen voor ons op.
Ik was als kind op dat tijdstip ook op de Dam. Kinderen en kleinkinderen heb ik hierover gedetailleerd verteld. Na bijna 70 jaar staan hiervan de beelden nog in m’n geheugen gegrift. In mijn herinnering zie ik nog steeds de doden, na de schietpartij op straat liggen.
De BS’ers zouden zijn begonnen met schieten. Door diverse uitlatingen nog tijdens het incident door aanwezigen in het bankgebouw (zie onder) en de periode daarna waren de verwijten vooral gericht aan het optreden van deze verzetsgroep. Als ex-militair heb ik geschoten met zowel de zware .50 als met de Browning .30 mitrailleurs en weet daardoor dat als de Duitsers vanaf de Grote Club gericht op de mensen hadden geschoten, er een veelvoud aan slachtoffers was geweest; het moet eerder een waarschuwingssalvo over de mensen heen zijn geweest van Duitsers die zich bedreigd voelden door het agressieve optreden van enkele der BS-eenheden.
Toen het schieten begon, zijn we op de hoek van de Dam, Damrak bij een bank naar binnengegaan. Ik werd aan mijn haren naar binnen gesleurd door mijn vader en raakte daardoor toen een deel van mijn toen nog weelderige haardos kwijt. We hebben daar op de eerste verdieping gewacht tot het schieten voorbij was. Dit heeft geruime tijd geduurd, er was geen sprake van een continue doch, meer een telkens onderbroken verspreide schotenwisseling. Zo her en der hoorde men schoten op de Dam. Ik heb met nog een paar kinderen achter een kast geschuild.
Ik ben vooral getroffen door een gepubliceerde foto, volgens mij de 1e steeg vanaf de Dam richting C.S. links; vroeger hing daar een groot reclamebord van “Woltering” aan de gevel. Nadien werden wij van de Dam via deze steeg door padvinders begeleidt naar de Nieuwendijk. [red: vermoedelijk Valkensteeg] Ik heb er de lichamen zien liggen. Jarenlang heb ik als kind niet meer door die steeg durven lopen.
Henk de Brueijs, Juni 2014
Views: 6207