Op 7 mei 1945 zou er een toespraak worden gehouden op de Dam door een of andere hooggeplaatste persoon, die tevens de eerste bevrijders zou verwelkomen. Ik wilde dat wel eens zien en ben erheen gegaan. De Dam stond vol mensen en er was natuurlijk een feestelijke stemming, iedereen was benieuwd naar de dingen die komen zouden.
Ik stond ergens midden op de Dam op de kleine steentjes toen ik plotseling een massa mensen hollend en schreeuwend op mij af zag komen. Ik koos ervoor om niet mee te rennen en ging achter een paal van de stroomvoorziening van de tram staan en toen pas hoorde ik dat er geschoten werd met geweren en mitrailleur vanaf De Groote Club op de hoek van de Kalverstraat. Later bleek dat het soldaten van de Kriegsmarine waren. Ik kon toen niet meer weglopen en stond met mijn neus tegen de paal (op de bekende foto, de paal rechts), achter mij stond en lag een aantal mensen, die net als ik niet weggerend waren. Daar zaten en lagen we, midden in het schootsveld.
Overal om ons heen probeerden mensen zich in veiligheid te brengen, velen lukte dit niet en er lagen doden en gewonden overal. Het was een enorme chaos. Ik heb een fotoboekje getiteld ‘De Dam 7 mei 1945’ en daar sta ik in – niet herkenbaar, maar ik weet dat ik het ben – als eerste van een rij mensen, die probeerden zich zo klein mogelijk te maken. Tegen de gebouwen lagen en kropen vele honderden mensen achter karren en achter alles wat maar enige beschutting kon geven, zelfs achter een draaiorgel. Ik zag padvinders, mensen van het Rode Kruis en andere hulpverleners, met gevaar voor eigen leven, bezig om slachtoffers te helpen.
Tegen die paal zat een kastje en tussen de paal en het kastje door kon ik op een gegeven moment zien dat de schutter achter het machinegeweer opstond. Daarvan maakte ik gebruik om naar het paleis te rennen, ik ging achter één van die grote lantaarnpalen met zo’n brede voet liggen. Dat was even veiliger. Een paar minuten later ben ik om het paleis gerend, de Nieuwezijds Voorburgwal overgestoken en een zijstraat daarvan ingeslagen, onderweg nog een winkel ingevlucht, want toen werd er weer geschoten, en vervolgens naar huis gehold. Het was een zeer bewogen en benauwde middag geworden
Bron: De Oud Amsterdammer 28 Mei 2013
Kees Jansen woonde ten tijde van het incident in de Egelantierstraat
Wat kan Henk Jansen nog vertellen over de schutter achter het machinegeweer die opstond? Schoot hij vanaf een balkon, dak of op de straat?
nagekomen bericht: Een aspect weet hij nog wel, namelijk dat hijzelf maar één schutter heeft gezien die vanaf de 1e verdieping uit een raam dicht bij de Kalverstraat heeft gevuurd.
Dat moment dat de schutter van de mitailleur opstond verhaalt getuige Cor Klees ook. De schutter moest herladen, dat moment gebruikte deze getuige ook om weg te komen. Vanaf dit moment zien de aanwezigen ook doden en gewonden liggen.