Antonius Mathias Johannes Friedrich Michels

Antonius Mathias Johannes Friedrich Michels 1889-1969

Thijs Michels stuurde ons de getuigenis van zijn vader:
Over de gebeurtenissen op 7 mei 1945 in Amsterdam na afloop van de schietpartij kan ik het volgende aanvullen. Zoals Van Renterghem beschrijft trokken de eerste Engelse verkenners die de Dam bereikten zich vlak voor de schietpartij uit veiligheidsoverwegingen weer terug tot de rand van de stad. Het oorspronkelijke plan was dat het Eerste Canadese Leger, waaraan zij waren toegevoegd, op 8 mei Amsterdam zou binnentrekken om de macht over te nemen. Maar na het drama op de Dam en de resulterende spanning in de stad besloot de commandant van de gehele Recce-eenheid, Major Taite, dat dezelfde avond nog een machtsoverdracht moest plaatsvinden. Tegen de avond kwam hij met vier tanks de stad in, ditmaal via Diemen en de Middenweg. Daar meldde hij zich op Frankendael bij de Districtscommandant Oost (DCO) van de BS, A.M.J.F. Michels (mijn vader, hoogleraar aan de Gemeente Universiteit en Reserve Majoor), die daar inmiddels zijn hoofdkwartier had gevestigd. Taite wilde zo snel mogelijk naar het Stadhuis en mijn vader is hem toen in een open auto (die hij van de Duitsers had overgenomen) voorgereden, via de Weteringschans en de Vijzelstraat. De hekken van het Stadhuis bleken dicht en hij is er overheen geklommen (het Stadhuis was ook de vestiging van het Curatorium van de universiteit, hij kende er de weg). Inmiddels had hij Gewestelijk Commandant Majoor Overhoff (GC 10) gewaarschuwd 

Michels GC-10, Nationaal Archief

Nadat ook waarnemend Burgemeester Feike de Boer en de Duitse commandant Schröder waren gekomen vond de overdracht plaats in de kamer van de Burgemeester. Na de overdracht heeft mijn vader de eenheid dezelfde avond weer via de Middenweg de stad uitgeleid.

Polar Bears voor het stadhuis
Foto: Ad Windig - MAI
Polar Bears voor het stadhuis
Foto: Ad Windig - MAI
Polar Bears voor het stadhuis
Foto: Ad Windig - MAI
Voor de hekken van het stadhuis
Foto: Ad Windig - MAI
Voor de hekken van het stadhuis
Foto: Ad Windig - MAI
Binnenplaats stadhuis
Foto: Cas Oorthuys - Ned. Fotomuseum

Zelf ben ik na de oorlog geboren, maar mijn informatie heb ik van geschreven oorlogsherinneringen van mijn moeder, en van een uitgebreid ooggetuigenverslag [van getuige Marinus Heijder *1913 (zie bijgaand pdf: Ons Amsterdam 4-1979) in het tijdschrift Ons Amsterdam, april 1979 (dat gaat ook uitvoerig in op de schietpartijen op de Dam en bij het CS, en bevestigt ook de aanwezigheid van mijn vader op het Stadhuis), en van losse fragmenten zoals het bericht uit het Nationaal Archief. 

M.A.J. (Thijs) Michels

Views: 2858

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.